Süper alaşımların aşındırıcılı sujeti ile işlenebilirliğinin araştırılması - Ay, İbrahim (My University, 2010)
SÜPER ALAŞIMLARIN AŞINDIRICILI SUJETİ İLE İŞLENEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Yüksek basınçlı su püskürtme, önce laboratuarda kayaçların, kömürün ve çeşitli malzemelerin kesilmesi ve parçalanmasında denenmiştir. Daha sonra, arazi ve sanayi uygulamalarına geçilmiştir. Aşındırıcılı Su Püskürtümlü Kesim, endüstriyel amaçlı malzemelerdeki gelişmelere paralellik gösterecek şekilde, bilinen tüm malzemelerin özellikle de süper alaşımların işlenmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Kesme sırasında yüksek sıcaklık oluşmadığından ısıl çarpılma ve kısmi yapısal değişiklik gibi riskler söz konusu değildir. Yapısal farklılıklar içeren su püskürtümlü kesim teknolojisi, sağladığı operasyonel ve ekonomik faydalardan dolayı gelişmiş ülke endüstrilerinde yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.

INVESTİGATİON OF MACHİNABİLİTY SUPER ALLOYS BY ABRASİVE WATERJET Initially, high-pressure water jets were employed for cutting and fracturing rocks, coal and various materials in the laboratory. Later, field and industrial applications have been emerged. Abrasive water jet (AWJ) cutting process is being developed related to developments in industrial materials and is used effectively in cutting application of super alloys. Because it cuts without heat generation, there is no risk of thermal distortion and localized structural changes. Water jet cutting systems which have many structural differences have been widely used in industrialised countries due to its superior operational and economic advantages.
Keywords: Alaşımlar; Makine Eğitimi