Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin disiplini bozan öğrenci davranışlarına karşı tutumları - Güzel, Hayri (My University, 2014)
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN DİSİPLİNİ BOZAN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINA KARŞI TUTUMLARI Hayri GÜZEL Bu araştırmanın konusu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin disiplini bozan öğrenci davranışlarına karşı tutumlarını belirlemektir. Bunun için araştırmada, DKAB öğretmenlerinin; sınıfta karşılaştıkları disiplin problemleri, bu problemlerin nedenleri ve disiplin problemlerine karşı tutumlarına ilişkin görüşleri alınmıştır. Araştırma için gerekli veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ve 66 sorudan oluşan anket formunun Türkiye’deki 801 DKAB öğretmenine uygulaması ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler şu şekilde özetlenebilir. 1- DKAB öğretmenlerinin en sık karşılaştıkları disiplini bozan öğrenci davranışlarının; “İzin istemeden konuşmak”, “Gevezelik”, “Verilen ödevleri yapmamak”, “Yalan söylemek” ve “Ders esnasında ders dışı şeylerle ilgilenmek”, olduğu tespit edilmiştir. 2-DKAB öğretmenleri, disiplini bozan öğrenci davranışlarının en önemli nedenlerinin; “Ailelerin çocuklarının eğitimine olan ilgisizliği”, “İlköğretim Kurumları Yönetmeliğindeki cezaların caydırıcı olmaması”, “Öğretmenlik mesleğine saygının azalmış olması”, “Aile içi problemler” ve “Televizyonda sergilenen şiddet olayları” olduğunu düşünmektedir. 3-DKAB öğretmenlerinin disiplini bozan öğrenci davranışlarına karşı en sık başvurdukları tutumların; “Öğrencinin dikkatini konuya çekmeye çalışmak”, “Öğrenciyi sözsüz olarak uyarmak”, “Öğretim yılı başında istediği öğrenci profilini açıklayarak herkesin buna uygun davranmasını sağlamak”, “Öğrencinin koluna ya da omuzuna hafifçe dokunarak uyarmak” ve “Sessizliğin sürekli hakim olduğu bir sınıf ortamını sağlamak; olduğu anlaşılmıştır. 4- DKAB öğretmenlerinin disiplini bozan öğrenci davranışlarına karşı tutumlarının, cinsiyet, kıdem ve mezun olunan program değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiş, özellikle, sınıf yönetimi konusunda eğitim alan öğretmenlerin olumlu öğretmen tutumlarına daha sık başvurdukları sonucuna ulaşılmıştır. Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Disiplin problemleri, Tutum

RELIGION AND ETHICS TEACHERS’ ATTITUDES TOWARDS STUDENTS INVOLVED IN DISCIPLINARY MISCONDUCT Hayri GÜZEL The purpose of this study is to identify religion and ethics teachers’ attitudes towards students involved in disciplinary misconduct. RE teachers’ were interviewed about the disciplinary issues they experience in classrooms, their attitudes towards and possible causes of such issues. The research data were obtained through a questionnaire of 66 questions prepared by the researcher and given to 801 RE teachers in Turkey. The data obtained can be summarized as follows: 1-The most common disciplinary misconduct experienced by the RE teachers are students “speaking without asking permission”, “chatting”, “not interested in doing homework”, “lying”, and “busy with things other than the course in the classroom”. 2-According to the RE teachers, disciplinary misconduct is mainly caused by “families indifference towards their children’s education”, “disciplinary punishments prescribed in the elementary school curriculum far from being effective”, “less respect shown to teachers”, “problems in families”, and “the violence shown on TV”. 3-The RE teachers’ most common reactions against the students who involved in disciplinary misconduct are “attracting students’ attention to the main topic”, “giving nonverbal warning”, “at the beginning of the education year telling the students about their ideal student profile asking everybody to be an ideal student like that”, “warning students by tapping gently on their shoulders or arms”, “maintaining silence in the classroom”. 4-It is concluded that the RE teachers’ reactions against the students involved in disciplinary misconduct differ basing on the variables such as gender, rank, and the graduation program, and especially the teachers who had training in classroom management exhibit more positive teacher reactions. Key Words Relıgıon and Ethıcs Teachers’, Discipline problems, attitude
Keywords: Ahlak Eğitimi; Din Eğitimi; Eğitim; İlköğretim_Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; İlköğretim_Öğrenim ve Öğretim; Öğrenciler; Öğretmen Tutumları