Ali Teoman'ın romanlarında postmodernist unsurlar - İpek, Aykut (My University, 2020)
Ali Teoman, son dönem Türk edebiyatının en özgün yazarlarından biridir. Günlük, hikaye, anlatı ve roman türlerinden eserler veren Teoman edebiyat dünyasına yazınsal bir oyunla girmiştir. Nurten Ay takma adıyla Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanmış, bu oyunu ölümüne sebebiyet verecek hastalığını öğrenene kadar devam ettirmiştir. . Teoman’ın sadece romanlarına odaklanılan müstakil bir çalışma yapılmamış, Ali Teoman’ın Romanlarında Postmodernist Unsurlar bu alandaki ilk çalışmadır. Bu çalışmada Eşikte, Bir Garip Cindi Zümrüdüanka, Uykuda Çocuk Ölümleri, Karadelik Güncesi ve Gecenin Atları romanlarında kullanılan üstkurmaca, metinlerarsılık, pastiş, parodi, alıntı ve gönderge, anıştırma, oyun gibi postmodernist unsurlar tespit edilmiştır. Bir anlatı özelliği taşıyan Café Esperanza çalışmaya dahil edilmemiştir.

Ali Teoman is one of the original writers of modern Turkish literature. Teoman who produces works of dairy, story, narrative, and novel genres entered the world of literature with his humoristic literary style. He won the Haldun Taner Story Award under the pseudonym of Nurten Ay and continued this humoristic style until he learned his deathful illness. Because it is hard to find academic research focusing only on Teoman's novels, Postmodernist Elements in Ali Teoman's novel is the first study in this field. Postmodernist elements such as metafiction, intertextuality, pastiche, parody, quotation, reference, adumbration, drama which was used in the novels of Eşikte, Bir Garip Cindi Zümrüdüanka, Uykuda Çocuk Ölümleri, Karadelik Güncesi, and Gecenin Atları were examined in this study. Café Esperanza, which has a narrative feature, was not included.
Keywords: Ali Teoman; drama; History and criticism; intertextuality; metafiction; metinlerarasılık; oyun Ali Teoman; parodi; parody; pastiche; pastiş; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı; üstkurmaca