Şirketlerin finansal rasyolarındaki değişmelerin, şirketlerin piyasa değerlerine etkilerinin ölçülmesi ve Borsa İstanbul’da bir araştırma - Korkmaz, Selin (My University, 2025)
Bir şirketin sahip olduğu varlıklarının ileriki dönemlerde yaratacağı nakit miktarı ve borçları ile ilgili en güvenilir bilgi, mevcut piyasa değerlerinden anlaşılabilmektedir. Şirketlerin piyasa değerlerinin finansal performans ile olan ilişkisinin analizi önemli bir çalışma konusudur. Bu çalışmanın amacı, borsada işlem gören otomotiv sektöründeki işletmelerin finansal rasyolarındaki değişikliklerin şirketlerin piyasa değeri üzerinde etkisi olup olmadığı, var ise bu ilişkinin yönü ve şiddetinin ne olduğunu otomotiv sektöründe, panel veri analizi yöntemini kullanarak incelemektir. Gözlemler, 2018 1.çeyreği ile 2023 4.çeyreği arasında eksiksiz olarak verilerine ulaşılabilen 8 şirket için analiz edilerek dengeli bir panel veri seti oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan bağımlı değişken piyasa değeri iken; likidite oranları, finansal yapı oranları, karlılık oranları, faaliyet oranları, borsa performans oranları ve nakit akış oranları ise bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, panel veri analiz yöntemi kullanılarak bağımsız değişkenler ile piyasa değeri arasındaki ilişkinin yönü tespit edilmiştir

The most reliable information about the amount of cash to be generated by the assets and liabilities of a company in the future periods can be understood from the current market values. Analysing the relationship between market values of companies and financial performance is an important subject of study. The aim of this study is to examine whether changes in the financial ratios of listed automotive companies have an impact on the market value of companies, and if so, what is the direction and severity of this relationship, using the panel data analysis method in the automotive sector. A balanced panel data set was created by analysing the observations for 8 companies whose complete data were available between the 1st quarter of 2018 and the 4th quarter of 2023. The dependent variable used in the study is market capitalisation, while liquidity ratios, financial structure ratios, profitability ratios, operating ratios, stock market performance ratios and cash flow ratios are used as independent variables. As a result of the study, the direction of the relationship between independent variables and market capitalisation was determined by using panel data analysis method.
Measuring the effects of changes in companies' financial ratios on their market values and a research in Stock Exchange Istanbul
Keywords: Corporations; Financial Ratios; Finans; Finansal Rasyolar; Maliye; Oran analizi; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Market Value; Piyasa Değeri; Ratio analysis; Şirketler; Turkey; Türkiye