Beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre hazırlanan bır eğitim programının 5 yaş çocuklarının yaratıcılık becerilerıne etkisınin incelenmesi - Çapan, Aylin Sözer (My University, 2014)
Bu çalışma, Beyin Temelli Öğrenme Yaklaşımına göre hazırlanan bir eğitim programının 5 yaş çocuklarının yaratıcılık becerileri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımına göre hazırlanmış bir okul öncesi eğitim programının etkisini belirlemeye yönelik olduğundan deneme modellerinden, ön-test – son-test kontrol gruplu deneme modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Çalışma grubu olarak, İstanbul ilindeki bir okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 5 yaş grubu 21 öğrenci deney grubunu ve 19 öğrenci kontrol grubunu oluşturmaktadır. Yapılan deneysel çalışmada seçilen deney grubuna uygulanan 14 haftalık, beyin temelli öğrenme yaklaşımına göre hazırlanmış okul öncesi eğitimi araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Veri toplama aracı olarak demografik bilgilerin yer aldığı Kişisel Bilgi Formu ve yaratıcılık becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla Torrance Yaratıcı Düşünce Testi Şekilsel form A ve B kullanılmıştır. Çalışma gurubunun sayısının büyüklüğü ve değişkenler göz önünde bulundurularak hipotezlerin sınanmasında deney ve kontrol gruplarındaki öğrenci sayısının 30 dan küçük olması nedeniyle non-parametrik tekniklerden wilcoxon uygulanmıştır. Deney ve Kontrol gruplarının ön test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Deney grubu ön test ve son testleri arasında, son test lehine fark bulunmuştur. Uygulanan eğitim programının, deney grubu çocuklarının toplam yaratıcılık becerileri ve onun pek çok alt boyutuna etki ettiği düşünülmektedir. Kontrol grubu ön test ve son testleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu durum araştırmada eğitim uygulanmayan grubun yaratıcılık becerilerinin etkilenmediğini doğrulamıştır. Deney ve kontrol gruplarının son testleri arasında deney grubu lehine fark bulunmuştur. Bu bağlamda, hazırlanan eğitim programının çocukların yaratıcılıklarının gelişimi üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.

This study was conducted to be able to analyze the effect of an education program, prepared based upon Brain-Based Leaning Approach, on the creativeness of children 5 years of age. Because of having the aim of determining the effect of an education program which is prepared in accordance with the Brain-Based Learning for pre- school education, it was organized according to pre-test, post-test control group experimentation model. As the study group, 21 students age of five who continue their education in a pre-school education foundation constitute experimental group and 19 students constitute control group. In this experimental study; the pre-school education program prepared in accordance with Brain-Based Learning Approach was produced by researcher. As data collection tool, personal information questionnaire including demographic information and Torrance tests of creative thinking conformational forms A and B were used with the purpose of assessing the creativeness skills.Considering the numbers and variables of the number of study groups, and due to having students less than 30 in experimentation and control groups, while testing the hypothesis, Wilcoxon non parametric techniques were applied. Among the pre-test scores of experimentation and control groups, a significant differentiation wasn’t found. Between pre and post-tests of experimentation groups, the difference was found in favor of post-test. It is thought that applied education program affects the creativeness skills and many sub-dimensions, among the children belongs to experimentation group. A significant difference wasn’t found between pre and post-test of control group. This case confirms that the creativeness skill of the group who hasn’t the education program wasn’t affected. Between the post-test results of experimentation and control groups the difference was found in favor of experimentation group. Under the light of this study, it is though that prepared education program is effective on the development of the creativeness of the children.
Keywords: Eğitim Programları; Eğitim ve Öğretim (İlk); Okul Öncesi Eğitim; Türkiye