İstanbul’daki özel hastanelerin internet sitelerinin içerik, yapı ve işleyiş bakımından değerlendirilmesi - Keklik, Devrim (My University, 2005)
Sağlık hizmeti veren kuruluşlar tarafından dünya bilgisayar dolaşım ağı Internet (www) kullanımı giderek yaygınlığını artırmaktadır. Sağlık ile ilgili sitelerin özellikle yapı ve içeriğinin değerlendirilmesinde birçok kriter geliştirilmiştir. Bu çalışmada İstanbul’daki özel hastanelerin Internet sitelerinin Bilgi ve Eğitim Kaynaklarının Değerlendirme Kriterleri Anketi (BEKDA) kullanılarak içerik, yapı ve işleyiş açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya İstanbul’da web sitesi bulunan 93 özel hastane dahil edilmiştir. Her bir hastanede yetkili kişilere elektronik posta yoluyla ulaşılarak kendi web sitelerini değerlendirmeleri istenmiştir ve bu değerlendirmenin sonuçları Avrupa Birliği (AB)’ne üye ülkelerden seçilmiş 32 özel hastanenin web siteleri ile karşılaştırılmıştır. Ankette değerlendiren kriterler 15 alt başlıktan oluşmaktadır: geçerlilik, otorite, önemlilik, özgünlük, doğruluk, bütünlük, organizasyon, yönlendiriciler, gezinti, destek, standartlar, teknoloji kullanımı, bilgi entegrasyonu, sitenin entegrasyonu, sistemin entegrasyonu. İstanbul’daki özel hastanelerin değerlendirmesinde 2 (orta) ve üzeri puan alanlar gezinti, geçerlilik, bilgi entegrasyonu, otorite, önemlilik alt kriterleri olmuştur. Avrupa Birliğine üye ülkelerin özel hastanelerinin web sitelerinin İstanbul’daki özel hastanelerin web sitelerine göre yönlendiriciler dışındaki tüm kriterler bakımından daha iyi olduğu görülmüştür. İstanbul’daki özel hastanelerin web sitelerinden 46 tanesinde yetkililerinin yaptığı değerlendirme ile araştırmacının değerlendirmesi arasında tüm kriterler açısından düşük ama istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon mevcuttur. Kendi kendini değerlendirmeye katılmayan 47 hastanenin web sitesinin tüm kriterler açısından daha düşük değerlere sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, mevcut özel hastane web siteleri geliştirilmeli, sitelerin denetlenmesi ve optimum seviyede yeterliliğin sağlanabilmesi için yurtdışı örneklerde görüldüğü gibi bağımsız dernek ve kuruluşların inisiyatifi ele almaları gerekmektedir. EVALUATION OF CONTENT, FORM AND PROCESS OF PRIVATE HOSPITAL WEB PAGES IN ISTANBUL It is becoming increasingly common for health care providers to present Information on the World Wide Web (www). Many quality criteria are proposed for the assessment of medical Internet sites focusing mainly on structure and content management. The aim of this study is to evaluate web pages of private hospitals in Istanbul from the point of content, form and process by using Evaluation of Information & Learning Resources Questionnaire. Ninety-three private hospital’s web page has been included to the research. In addition to that a questionnaire form has been sent to the authorities of hospitals in order to evaluate their own web pages. Also 32 hospitals of European Union member Countries have been selected. All these selected web pages have been compared to each other. Evaluated Criteria made up of 15 sub-groups which are; validity, authority, substantiveness, uniqueness, accuracy, comprehensiveness, composition & organization, instruction, navigation, user support, standards, technology use, information integrity, site integrity, system integrity respectively. Criteria which have 2 (moderate) and higher points are navigation, validity, authority, information integrity out of 15 criteria in Istanbul private hospital web pages. Only in instruction criteria EU and Istanbul private hospitals have similar results. In others EU hospitals have better results than Istanbul private hospital web pages. In 46 private hospital authorities evaluate their own web pages. It is shown that there is a low but statistically significant correlation between opinion of the manager and researcher. Forty-seven Web pages which didn’t evaluate have seemed to have lower values in all criteria compared to self evaluated 46 web page in researcher evaluation. As a result, current web pages should be improved. As seen in developed countries in order to inspect web pages and to get optimum quality results; associations and other independent institutions should get role in this area.
Keywords: Hastanelerin Hizmetleri_İnternet