Rusya- Ukrayna savaşının türkiye’deki turizm sektörüne etkileri: Kriz yönetimi stratejileri açısından antalya ili örneği incelemesi - ESER, GÜL (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’de turizm sektöründe yaratabileceği tehditleri incelemek ve Türkiye’nin bu konudaki kriz yönetimi stratejilerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, Rusya-Ukrayna savaşının turizme etkisi Türkiye’deki önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya ili üzerinden incelenmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Öncelikle, Rusya ve Ukrayna’nın Antalya turizmindeki rolünü ortaya koymak amacıyla resmi istatistiklerden yararlanılmıştır. İkinci olarak, önemli turizm paydaşlarının savaşın turizme yansımaları konusundaki değerlendirmeleri incelenmiş, sonuçlar yorumlanmış ve raporlanmıştır. Araştırmanın bulguları, Rusya ve Ukrayna’nın Antalya turizminde kritik aktörler arasında olduklarını göstermektedir. Bulgular, savaşın ardından Rusya’dan ve Ukrayna’dan gelen ziyaretçi sayısında düşüş olduğunu göstermektedir. Türkiye, bu süreçte proaktif bir strateji benimseyerek savaşın bir turizm krizine dönüşmemesi için önemli adımlar atmıştır. Proaktif stratejilerle Rusya ve Ukrayna’dan gelen ziyaretçi sayısı azalsa bile Antalya’ya gelen toplam ziyaretçi sayısında artış sağlanmıştır. Araştırmanın Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye turizm sektöründeki etkilerini ve kriz yönetimi açısından benimsenen stratejileri tartışması bakımından kriz yönetimi ve turizm sektörüne ilişkin literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir.

This study investigates the threats that the Russia-Ukraine war may create in the tourism sector in Turkey and identifies the steps Turkey took in terms of crisis management strategies. Accordingly, Antalya, one of the important touristic destinations in Turkey, is analyzed to address the effect of the war between Russia and Ukraine on tourism in Turkey. The document analysis method was used in the research. First, descriptive data were used to indicate the role of Russia and Ukraine in Antalya tourism. Second, the interpretation and comments of main tourism stakeholders' concerning the effect of the war between Russia and Ukraine on tourism were analyzed, interpreted, and reported. Research findings show that Russia and Ukraine are two critical actors for tourism in Antalya. However, the number of visitors from Russia and Ukraine decreased after the war. Therefore, Turkey adopted a proactive strategy and took important steps to prevent the war from becoming a tourism crisis. As a result of proactive strategies, although the number of visitors from Russia and Ukraine decreased, the total number of visitors to Antalya increased. It is expected that this research will contribute to the literature by revealing the effects of the Russia-Ukraine war on the tourism sector in Turkey and strategies adopted in terms of crisis management.
The effects of the russia and ukraine war on the tourism sector in turkey: case of antalya in the context of crisis management strategies
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İşletme; Social Sciences and Humanities; Management; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; Strateji ve Yönetim; Pazarlama; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Strategy and Management; Marketing; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Turizm; kriz; kriz yönetimi; Rusya-Ukrayna savaşı; Türkiye; Antalya; Tourism; crisis; crisis management; Russia-Ukraine war; Turkey