Çelik Gülersoy’un hayatı, eserleri ve Türk kültür ve sanatı’na yaptığı katkılar - Çuhadar, N. Özlem (My University, 2005)
Çelik Gülersoy'un biyografisinin yer aldığı tez kapsamında, özetle hayatı, kişiliği ile Türk Kültür ve Sanatı'na yaptığı sayısız hizmetleri incelenmiştir. Giriş bölümünde, tezin özeti, amacı ile kullanılan yöntemler kısaca belirtilmiştir. II. Bölümde, Çelik Gülersoy'un hayatı ve kişiliği konu alınırken, ailesi, çocukluğu, eğitimi, Genel Müdür olarak Türk Kültür ve Sanatı'na sayısız hizmetler verdiği Turing Kurumu ile mal varlığı incelenmiştir. Çelik Gülersoy'un çok yönlü kişiliği üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda, kişiliğine etki eden faktörler bir bir ele alınarak, annesi Münevver hanım ile R. Safvet Atabinen'e ayrıca yer verilmiştir. Onun gelişimine katkı sağlayan çevresi üzerinde durulmuştur. Kişiliğini ve eserlerini değerlendirebilmek için akademisyenler ile onu yakından tanıyan dostları ve çalışma arkadaşlarıyla röportajlar yapılmıştır. III. Bölümde, Çelik Gülersoy'un hizmetlerini daha iyi algılayabilmek amacıyla, eserlerini verdiği 1970 - 2000 yıllarındaki Türkiye'nin külltür ve sanat ortamı üzerinde durulmuştur. IV. Bölümde, Türk Kültür ve Sanatı'na yapmış olduğu hizmetler, yayınları ve gerçekleştirdiği onarım, restorasyon projeleri olarak iki gurupta incelenmiştir. Yaptığı tüm hizmetler, dönemin kendine özgü şartları içinde değerlendirilmiştir. Gerçekleştirdiği çalışmalarla, bir çok yerli yabancı kuruluş tarafından ve özellikle Fransız Hükümeti'nin şeref nişanı ile ödüllendirilen Çelik Gülersoy'a, yöneltilen eleştiriler de bu bölümde yer almıştır. Tezin son bölümünde ise konuyla ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Haziran 2005Özlem ÇUHADAR

THE LIFE AND WORKS OF ÇELİK GÜLERSOY and HIS ASISTANCE TO TURKISH CULTURE AND ART The thesis, in which there is the bibliography of Çelik Gülersoy, includes his life, his personality, and his assistance to Turkish culture and art, as a summary. In the introduction, the summary of the thesis, the aims and the methods are explained briefly. In the second section, there is the life of Çelik Gülersoy, his family, his childhood, his education, the Turing Institution, in which he gave assistance to Turkish culture and art as a General Manager, and his estate. The various aspects of personality of Çelik Gülersoy is explained. In this context, the factors that affect his personality, his mother Münevver and R. Safved Atabinen are considered. In addition, the environment that affects him is also included. There are also feature reports with academicians, his friends, and his colleagues. In the third section, Turkish Cultural and Art ambience have been emphasized between the 1970 to 2000 when he created his works in to perceive the serves of Çelik Gülersoy. In the fourth section, his assistance to the Turkish culture and art, his publications, and his restoration projects are examined in two groups. All of his assistance are evaluated in the conditions particular of that period. Çelik Gülersoy is awarded by Medal of Honor by the French Government. Native and foreign institutions also awarded him. The criticisms to his studies are also included in this section. In the last section of the thesis, a general evaluation is made.
Keywords: Türk Sanatı_Biyografiler