Fikir ve sanat eserleri hukukunda intihal ve esinlenme - Ceritoğlu, Filiz (My University, 2008)
FİKİR VE SANAT ESERLERİ HUKUKUNDA İNTİHAL VE ESİNLENME Bu yüksek lisans tez çalışmasında, “Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku’nda İntihal ve Esinlenme” kavramları incelenerek; başka kavramlarla olan ilişkileri, intihal ve esinlenme kavramları arasındaki farklar ve uygulamada karşılaşılan problemler üzerinde durulmuştur. Özellikle son zamanlarda teknolojideki gelişmelerle paralel olarak artış gösteren intihal kavramı ve intihal kavramıyla çok karıştırılan -ilham alma anlamı taşıyan- esinlenme kavramı; inceleme konumuz içinde, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çünkü yakın zamanlarda akademik çevreden, sanat çevresine kadar sık rastlanılan bu kavramlar “eser” terimi üzerine yoğunlaşmış bulunmaktadır. İntihal eylemlerindeki artış sonucu eserlerin yaratıcısı olan eser sahiplerinin haklarının ne şekilde etkilendiği anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca intihal ve esinlenme arasında gerek Kanunumuzda gerekse uygulamada nesnel ölçütlerin bulunmaması, intihal sonucu gerçekleştirilmiş bir yaratımın masum bir alıntı olan esinlenme olarak kabul edilmesine ve sonucunda da eser sahibinin haklarına tecavüz edilmesine sebebiyet vermektedir. Tüm bu nedenlerle intihal ve esinlenme kavramları arasındaki farklar üzerine durulmuştur.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk