Seyir sporlarında pazarlama uygulamaları - Köse, Abdusselam (My University, 2005)
Yapmış olduğumuz çalışmanın amacı, ülkemizde seyir sporları içinde faaliyet gösteren profesyonel futbol kulüplerinin sahip oldukları pazarlama anlayışlarını ortaya çıkarmak ve pazarlama uygulamalarını tespit etmektir. Bu tespiti yapmak amacıyla 62 sorudan oluşan bir pazarlama anket formu geliştirilmiştir. Anket formları tüm profesyonel futbol kulüplerini kapsayacak şekilde tam sayım yapılarak spor kulüplerine gönderilmiştir. Toplam 150 spor kulübünden 52 tanesinden cevaplanmış anketler geri alınmış ve toplanan veriler SPSS bilgisayar programıyla analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare ilgi analizi kullanılmıştır. Analizlerden çıkan sonuçlar tablolara çevrilmiş ve üzerlerinde yorum yapılmıştır. Sonuç olarak, ülkemiz de ki mevcut profesyonel liglerde bulunan futbol kulüplerinde, idari olarak kurumsal bir yönetim yaklaşımının benimsendiği fakat pazarlamanın kurumsallaşmadığı, pazarlamayla ilgili departmanlaşmanın çok az olduğu, kulüplerin ticari faaliyetlerinde pazarlama uzmanlarından yararlanmadığı, kulüp bünyelerinde pazarlama sistemlerinin kurulmadığı ve pazarlama uygulamalarında kulüplerin yetersiz olduğu görülmüştür. Kulüpler pazarlama, satış, reklam, duyuru ve halkla ilişkiler çalışmalarında internet ve bileşim teknolojilerinden yeterli ölçüde istifade etmemektedir. Kulüplerde taraftarlara yönelik sportif ürün satışı son derece düşüktür. Aynı şekilde kulüplerde taraftarlara yönelik pazarlama uygulamalarının, reklam ve halkla ilişkiler çalışmalarının yeterli ölçüde yapılmadığı görülmektedir. Spor kulüplerinin departmanlara göre ayrıldığı ve pazarlama uygulamaları arasındaki farklılıkların incelendiği analizlerde; pazarlama departmanı olan kulüplerde bu departmana sahip olmayan kulüplere oranla pazarlama anlayışının yerleştiği, pazarlamanın kurumsal bir yapıya girdiği, pazarlama uygulamalarında profesyonel girişimlerin olduğu görülmektedir. Pazarlama departmanına sahip kulüplerin halkla ilişkiler çalışmalarına daha fazla önem verdikleri, pazarlama planlarına sahip oldukları, pazar araştırmaları yaptıkları, tüketicilerle ilgili bilgi topladıkları, toplanan bilgiler için kulüplerinde veri bankalarının bulunduğu, pazarlama uygulamalarını sistematik olarak ele aldıkları belirlenmiştir.

TEZ KONU BAŞLIĞI THE MARKETING IMPLEMENTATIONS IN PROFESSIONAL SPORTS SUMMARY The purpose of our study is to show the marketing mentalities of the professional football clubs which carry out activities for professional sports in Turkey and to determine their marketing implementations. So as to realize this determination, a marketing questionnaire form which is composed of 62 questions was developed. These questionnaire forms were sent to the sports clubs to cover all of the professional football clubs whose number was precisely detected. The questionnaires which were answered by 52 out of the 150 sports clubs in total were collected and these data were analyzed by the computer program called SPSS. Definitive statistics and Chi-square analyze as the analysis methods were used. The results obtained from the analyses were converted into tables and these were interpreted. To conclude, it was observed, in the football clubs in the current professional leagues in our country, that an institutional management approach is adopted, however the marketing issue was not institutionalized, that there is little departmentalization regarding the marketing, the clubs do not make use of the marketing experts in their commercial activities, marketing systems were not established within the clubs and that the clubs were inadequate in the marketing activities. The clubs are not adequately making use of the Internet and the informatics technologies in the studies concerning the marketing, sales, commercials, advertisements and public relations. The sales rate of the sportive products for the supporters in the clubs is extremely low. Likewise, marketing implementations for the supporters in the clubs and the studies concerning the commercial and public relations were not carried out sufficiently. In the analyses in which sports clubs are divided according to departments and marketing implementations and the differences between the marketing implementations were reviewed; it was found out that marketing mentality was established within the clubs which have marketing departments compared to the clubs which do not have, and that the marketing issue is in an institutionalization process, and that professional initiatives are applied for the marketing implementations. It was found that the clubs which have marketing departments attach more importance to the studies regarding the public relations, own marketing plan, conduct market research, collect information concerning the consumers, and that there are databanks for the collected data within these clubs, and that they consider the marketing implementations systematically and act accordingly.
Keywords: Pazarlama, Sporda