Kamu alacaklarının haciz yolu ile takibi - Arslaner, Hakan (My University, 2010)
Kamu Alacakları, Haciz ÖZET KAMU ALACAKLARININ HACİZ YOLU İLE TAKİBİ Son yıllarda Devletin topluma sunduğu kamusal hizmetlerin çeşitliliğinde meydana gelen artış, bu hizmetlerin finansmanını sağlayan kamu alacaklarının özellikle de vergi alacaklarının tahsilinin önemini artırmıştır. Kamu alacaklarının vadesinde gönüllü olarak ödenmemesi halinde ise bu alacakların zorla tahsil edilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Diğer alacaklara göre farklı bir niteliğe sahip olan kamu alacakları için özel cebri takip ve tahsil yöntemleri düzenlenmiştir. Bu yöntemlerden en etkili olanı hacizdir. Haciz sürecinin ekonomik ve hukuki boyutunun yanı sıra sosyal ve psikolojik yönleri de bulunmaktadır. Bu bakımdan haciz normları ve bu normları uygulayanların gerekli özeni göstermesi gerekmektedir. Bununla birlikte, bazı haciz kurallarının hukuki niteliği tartışılır durumdadır. Ayrıca uygulamada da bir çok sıkıntılar yaşanmaktadır. Public Receivables, Attachment

PROCEDURES OF PUBLIC RECEIVABLES BY THE ATTACHMENT In the last couple years, as the variety of public services offered to the citizens by governments have increased, the collection of public receivables, especially taxes to finance those expenses have gained importance. If the public receivables cannot be collected when their due time on a voluntary basis, it becomes a necessity to collect those receivables by public enforcement. Public receivables are different from private receivables and special compulsory following and collecting procedures have been designed. One of the most effective of these methods is the foreclosing. Foreclosing process has both economic and judicial consequences in addition to social and psychological consequences. Hence, they should be Standard procedures for foreclosing and theses procedures shall be administered very carefully. Moreover, some the standards and rules of foreclosing procedures are questioned form legal perspectives. In addition, many problems are encountered during the administration.
Keywords: Haciz; Hukuk; Kamu alacakları; Kamu Hukuku