Streptococus mutans’ın anne çocuk geçişinin ap-pcr metoduyla saptanması ve diş çürüğü ile ilişkisi - Peker, Mehmet Sertaç (My University, 2007)
Diş çürüğü mikrobiyal dental plaktaki bakterilerin, ağız ortamındaki karbonhidratları fermente etmeleri sonucunda ortaya çıkan organik asitlerin diş sert dokularında meydana getirdiği dinamik biyokimyasal olaylar dizisidir. Ülkemizde ve gelişmekte olan birçok ülkede, diş çürüğü temel bir sağlık problemi olarak önemini korumaktadır. İnsanlarda diş çürüğünü oluşturan en önemli bakteri Streptococcus mutans’ tır. Bu bakteri ağız ortamında bebeklerin dişlerinin sürmesinden önce ya geçici olarak bulunurken ya da hiç bulunmazken, dişlerin sürmesi ile birlikte ağız ortamında yer almaktadır. Bir çok mikrobiyolojik ve epidemiyolojik çalışmada, anne ile çocukları arasında hem Streptococcus mutans hem de çürük skorlarında benzerlikler gösterilmiş ve tükürüklerinde yüksek Streptococcus mutans bulunan anneler ile bebekleri arasında sık tükürük teması olduğunda bebeğin erken dönemde enfeksiyon riskinin arttığı gözlenmiştir. Diş çürüğünün engellenmesindeki koruyucu yaklaşımlardan bir tanesi de diş çürüğünün başlıca etkeni olan Streptococcus mutans’ın çocuklara doğal yollardan iletiminin araştırılmasıdır. Ayrıca süt dişlerinin Streptococcus mutans ile kolonize olmaması daimi dişlenme döneminde de çürük gelişiminin azalmasını sağlamış olacaktır. Araştırmamızda 44 anne ve yaşları 11- 43 ay arası değişen 51 çocukta Streptococcus mutans varlığı kantitatif olarak değerlendirilmiş, Streptococcus mutans izole edilen 37 çocukta OPA-5 primeri kullanarak AP-PCR (Arbitrarirly Primed Polimarase Chain Reaction) yöntemi ile bu mikroorganizmaların annelerinden geçiş olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma sonunda 15 çocuğun anneleriyle aynı Streptococcus mutans klonunu taşıdığı tespit edilmiştir. Anne-çocuk Streptococcus mutans geçişi gösteren gruptaki annelerin, Streptococcus mutans geçişi göstermeyen gruptaki annelere göre DMF-T değeri ve mutans streptokok miktarının yüksek olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır (p=0.0001, p=0.001).

THE ESTABLISHMENT OF MOTHER CHILD TRANSMISSION OF Streptococcus mutans WITH AP-PCR METHOD AND THE RELATION WITH DENTAL CARIES Dental caries is a dynamic biochemichal serial process made by organic acids which are produced by the bacteria in the dental plaque that fermantates the carbohydrates in the oral cavity. And also in our country and in the world, dental caries is a still fundamental serious health problem. The main and the most important bacteria causes dental caries in human is Streptoccoccus mutans. This bacteria exists in the infants mouth temporarily for a short time or cannot be detected before the tooth eruption. A lot of microbiological and epidemiological studies shows parellel results about the Streptococcus mutans counts and caries scores between the mother and children and increased infection risk in the early period whose have frequent saliva contact between mothers and infants. One of the preventive approaches for preventing caries is searching the ways for transmission of Streptococcus mutans. Furthermore preventing the colonization of decidious teeth with Streptococcus mutans will prevent the dental caries process. In our study 44 mothers and 51 children ages between 11- 43 months old are evaluated quantitatively about Streptococcus mutans levels. And in 37 Streptocococcus mutans isolated children had examined about the transmission from mothers with Arbitrarirly Primed PCR (AP PCR) method with using the OPA-5 primer. At the result, 15 children have been found that carrying the same clones with their mothers. And we also found that the mothers who has streptococcus mutans trasmission to their children have more DMF-T values and mutans streptococci counts than the others (p=0.0001, p=0.001).
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Diş Hastalıkları; Diş Hekimliği_Tedavi; Pedodonti