Karadağ ticaret kültürü, dış ticaret sistemi ve Türkiye ile ticaret ilişkileri - Maljevic, Amila (My University, 2024)
Dış ticaret, ekonomik kalkınma için kilit bir rol oynayarak geniş bir pazar erişimi sağlamaktadır. Yenilikleri ve teknolojik ilerlemeleri teşvik etmekte ve kültürel çeşitlilik aracılığıyla uluslararası ilişkileri şekillendirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Karadağ'ın ticaret kültürünün, dış ticaret sisteminin ve Türkiye ile ticaret ilişkilerinin önemini ve etkisini vurgulamaktır. Karadağ ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her geçen yıl daha da gelişmektedir. Bu gelişim bir dizi yatırım fırsatını da beraberinde getirmektedir. Araştırma, ticaret anlaşmalarının derinlemesine incelenmesi ile gelecekteki potansiyel avantajları ele alacaktır. Ayrıca, daha önce yazılmış tezler, raporlar, resmi belgeler ve ticaret kuruluşlarının web siteleri gibi zengin bir literatürü inceleyerek daha kapsamlı bir yaklaşım sunacaktır. Bu çalışmanın özgün katkısı, Karadağ ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerini daha iyi anlayarak gelecekteki ticaret fırsatlarını ve zorluklarını belirlemektedir. Bu nedenle, Karadağ'da faaliyet gösteren Türk yatırımcılarla gerçekleştirilecek anketler yoluyla, bu yatırımcıların ticaret deneyimleri, karşılaştıkları kültürel engeller, potansiyel iş birliği olanaklarına yönelik görüşlerini ve bu ülkenin tercih edilme nedenlerini daha derinlemesine anlamayı hedeflemektedir. Bu tez, Karadağ ve Türkiye arasındaki ticaret ilişkilerinin daha iyi anlaşılmasına ve gelecekteki iş birliği fırsatlarının daha hassas bir şekilde tanımlanmasına katkı sağlayacak. Ayrıca, kültürel benzerlikler ve farklılıkların ticaret ilişkilerindeki rolünü vurgulayarak gelecekteki ticaretin daha verimli ve başarılı olmasına katkı sağlayacaktır. Bu iki ülke arasındaki ticaretin sadece bilimsel değil, aynı zamanda kültürel ve ekonomik katkılarını da aydınlatacaktır.

Foreign trade plays a crucial role in economic development, providing access to larger markets, fostering innovation and technological advancement, and shaping international relations through cultural diversity. The purpose of this study is to emphasize the significance and impact of Montenegro's trade culture, foreign trade system, and trade relations with Turkey. Trade relations between Montenegro and Turkey have been intensifying year by year, resulting in a multitude of investment opportunities. The research will examine a comprehensive examination of trade agreements, exploring potential advantages in the future. Additionally, it will present a more holistic approach by scrutinizing a rich literature base, encompassing previously written theses, reports, official documents, and the websites of trade organizations. The distinctive contribution of this study lies in its ability to facilitate a better understanding of trade relations between Montenegro and Turkey, aiding in the identification of future trade opportunities and challenges. Therefore, through surveys with Turkish investors operating in Montenegro, the study aims to gain a deeper understanding of their trade experiences, encountered cultural barriers, perspectives on potential collaboration opportunities, and reasons for choosing this country. This paper will contribute to a better understanding of trade relations between Montenegro and Turkey and provide a more precise definition of future collaboration opportunities. Additionally, it will emphasize the role of cultural similarities and differences in trade relations, contributing to more efficient and successful trade in the future. This will illuminate not only the scientific but also the cultural and economic contributions of trade between the two countries.
Keywords: Albania; Dış ekonomik ilişkiler; Dış ticaret sistemi; Foreign economic relations; Foreign trade system; Karadağ; Montenegro; Ticaret ilişkileri; Ticaret kültürü; Trade culture; Trade relations; Turkey; Türkiye