The actors of international system and the new transatlanticism: a study for US-EU relations with a special emphasis on foreign and security policy - Akşemsettinoğlu, Gökhan (My University, 2001)
Sovyetler Birliği'nin dağılması, çok-kutuplu ve karşılıklı-bağımlı bir dünyanın oluşmaya başlaması ve siyasi-ekonomik faktörlerin önem kazanması, uluslararası arenada yeni bir transatlantik temel yaratmıştır. Buna bağlı olarak, bu çalışmanın amacının, sözkonusu transatlantik temel üzerinde, Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasındaki dış politika ve güvenlik ilişkilerinin incelenmesi olduğu söylenebilir. Uluslararası ilişkilerin doğasını değiştiren küreselleşme süreci ve buna bağlı olarak gelişen küresel değişim, siyasi düzeyde yeni gruplaşmaların oluşumuna zemin hazırlamıştır. Bu çerçevede, küresel aktörler olan ABD ile AB, kurdukları ortaklık etrafında uluslararası güvenliği sağlayacak bir denge için çalışmaktadırlar. Bu bağlamda, ABD ile AB arasındaki yoğun işbirliği, transatlantik düzeydeki bu ortaklığı dünya çapına yaymak için vazgeçilmez görülmektedir. Böylece, Atlantiğin her iki tarafı da ortak hayati çıkarları etrafında hareket etmeye devam edecek ve aynı zamanda karşılarına çıkacak olan sorunlarla da beraber mücadele edeceklerdir. Nitekim, uluslararası sorunların çok çeşitli ve karmaşık yapısı, ne ABD'ye, ne de AB'ye tek başlarına hareket ederek çözüm bulmaları konusuna olanak tanımamaktadır. Buna göre, önümüzdeki yıllar, her iki tarafın da hem işbirliğini devam ettirmelerini hem de daha geniş bir transatlantik ortaklık için çalışmalarını gerektirecektir. Benzer biçimde, nispeten yeni oluşumlar olarak kabul edilebilecek olan Transatlantik Deklarasyonu ve Yeni Transatlantik Gündem, sözkonusu ortaklık sürecine katkıda bulunacak ve belki de, 21. yüzyılda dünya siyaset ve ticaretinin merkezi olabilecek bir Avrupa-Amerika bloğu fikrine de temel teşkil etmiş olacaktır.

The dismemberment of the Soviet Union, the onset of a multipolar and interdependent world; and growing the importance of politico-economic factors have created a new transatlantic base for international arena. The goal of this study, therefore, is to explain the foreign and security relations between the United States of America and the European Union on the transatlantic base. Globalization process and global transformation which change the nature of international relations imply the emergence of a new configuration of politics. Within this framework, the United States of America and the European Union, as global actors, promote stability on the transatlantic base, around a broad partnership, which leads to the management of international security. In that context, therefore, increased peace ans security through intense US-European cooperation is a sine qua non for extending transatlantic comity into the rest of the world. Therefore, the two sides of the Atlantic continue to share enduring vital interests and face a common set of challenges. These challenges, in particular, are so many and diverse that neither the US nor the EU can adequately address these regional and global concerns alone. Thus, protecting shared interests and managing common threats in the years ahead will necessitate not only continued cooperation but also a broader and more comprehensive transatlantic partnership than in the past. Moreover, relatively new formations, such as Transatlantic Declaration and the New Transatlantic Agenda will contribute to the partnership process that may lead to a idea of a Euromerican bloc, capable of acting as the center of world politics and world trade in the twenty-first century.
Keywords: Avrupa Birliği; Çok taraflı işbirliği; Ekonomi; Uluslararası ekonomi; Uluslararası Ilişkiler