Soybağının tespitine yönelik tıbbi araştırmalar ve incelemeler bakımından rıza - Özen, Mustafa Aytunç (My University, 2023)
Çalışmamızın konusunu oluşturan Soybağının Tespitine Yönelik Tıbbi Araştırmalar ve İncelemeler Bakımından Rıza kapsamında, taraflar ve üçüncü kişilerin bu araştırmalar ve incelemelere katlanmakla yükümlü olup olmadığı, tıbbi müdahale kapsamında rıza açıklamasının hukuki anlam ve sonuçları, soybağı araştırmalarının kişilik hakları ve vücut dokunulmazlığına yönelik müdahaleler kapsamında herhangi bir sorun teşkil edip etmediği konuları ele alınmaktadır. Esas olarak konuyu düzenleyen 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ilgili düzenlemeleri birbirine yakın olduğu için çifte yürürlük sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda bahsi geçen düzenlemelerde taraf ve üçüncü kişilerin rıza beyanlarının hangi şekilde geçerli olduğu ve bu rızanın, uygulama ve hükme nasıl etkisi olduğu açıklanmaktadır. Ancak, ilgili konuda ortaya çıkan karşıtlıkların rıza kavramı kapsamında açıklanması ve çifte yürürlük sorununun bu doğrultuda değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, soybağı davaları bakımından rıza kavramına dayalı olarak ortaya çıkan çelişkileri ele almakta olup çifte yürürlük sorununu bu çerçevede değerlendirmektedir.

The subject of our study is Consent Regarding Medical Investigations And Procedures For The Ascertainment Of Lineage delves into whether parties and third parties are obligated to participate in these investigations and examinations. It also discusses the legal implications and outcomes of consent in the context of medical intervention, and if lineage investigations pose any issues concerning personal rights and the inviolability of the human body. Both the Turkish Civil Code No. 4721 and the Code of Civil Procedure No. 6100 that primarily govern this subject have similar stipulations, which has led to a dual applicability problem. Therefore, our study explicates how the consent declarations of parties and third parties in the aforementioned legislations are valid and the impact of this consent on the implementation and judgement. However, it is necessary to explain the contradictions that emerge on the subject within the scope of the concept of consent, and to evaluate the dual applicability issue accordingly. This study focuses on the contradictions that arise from the concept of consent in lineage lawsuits and addresses the dual applicability issue within this context.
Keywords: Aile hukuku; Civil law; Consanguinity (Law); Domestic relations; Medeni hukuk; Soybağı Tespit Tıbbi Araştırma İnceleme Rıza Consent Regarding Medical Investigations And Procedures For The Ascertainment Of Lineage; Turkey; Turkey Kan bağı (Hukuk); Türkiye