The factors influencing the stability of the Balkans in the context of integration to the EU - Hacıoğlu, Müjgan (My University, 2002)
Bu çalışma genel olarak, Balkanlar'da kalıcı bir istikrarın sağlanması için bölgedeki mevcut krizin ardında yatan temel faktörlerin tespit edilmesini ve tarihi gerçekleri de göz önünde bulundurarak uzun vadeli çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla ilk olarak, bölgedeki uyuşmazlık ve çatışmaların ardında yatan temel nedenler araştırılarak, sorunların esas itibariyle neden kaynaklandıkları tespit edilmeye çalışılmış ve eski Yugoslavya Federasyonunun dağılmasıyla ortaya çıkan etnik çatışmalar da bir vaka çalışması olarak incelenmiştir. Bu bağlamda, bölgede hassas bir barışın nasıl temin edildiği anlatılmıştır. Tez ayrıca son yıllarda uluslararası toplumun bölgeye ve bölge sorunlarına yönelik yaklaşımındaki değişimi ve bunun ardındaki nedenleri de incelemiştir. Bu bağlamda, batılı devletlerin özellikle, bir bütün olarak Avrupa Birliğinin Balkan ülkelerindeki politik ve ekonomik sorunların çözümüne yönelik uzun vadeli perspektif ve stratejileri, bölge ülkelerindeki istikrarı etkileyen çeşitli faktörler de gözönünde tutularak ortaya konulmuştur. Ayrıca kalıcı bir çözüm için gereken ön şartlar belirtilmiştir. Sonuç olarak, tez şunu önermektedir: Balkan ülkelerinin tamamında kalıcı bir istikrar ve sürdürülebilir bir barış sağlamanın en iyi yolu, bu ülkelerin Avrupa Birliği ile entegrasyonundan geçmektedir. Çünkü AB ile bütünleşme bu ülkelerde istikrarsızlığı besleyen faktörlerin yok edilmesini kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda bu ülkeler üyelik yolunda gerçekleştirmeleri gereken reform ve düzenlemelerle, kendi iç istikrar ve barışları için gereken ön şartları da zaten sağlamış olacaklardır. Diğer bir deyişle, Balkan ülkeleri bir yandan sosyo-politik ve ekonomik yapılanmalarını düzeltip, demokrasilerini ve azınlık haklarını iyileştirerek AB'ye üye olmaya çalışırken, diğer yandan ekonomik ve politik alanda gerçekleştirecekleri bu reformlarla çatışmalara neden olan faktörleri de ortadan kaldırmış olacaklardır. Böylece, ülke içerisinde ihtiyaç duyulan sosyal barışı ve ekonomik refahı da kendiliğinden sağlamış olacaklardır.

This research mainly aims at analysing the core of the ethnic conflicts in the Balkans by utilising the historical data and considering the violent disintegration of Former Yugoslavia as a case study in order to put forward some long-lasting solutions to 'the Balkans question'. The overall purpose of this thesis is to analyse the origins of the conflicts which broke out all over the Balkans in the last decade and then, to assess the proposals for getting peace and long-term stability in the region. In addition to the origins and evolution of the crisis in the region, this research also includes the assessment of the international dimension of the crisis such as the roles of the UN, NATO, the EU and the US in crisis management during the wars in Bosnia and Kosovo. The thesis further explains why the approaches of the European Powers and international organisations directed towards the region has changed substantially beginning from the midst of 1990s, and why they began to pay more attention to this problematic region of the continent. In this context, considering the main factors behind the ethnic and socio-economic problems of the Balkan states, long-term perspectives of Western Powers towards the whole region and some possible remedies for the solution are explained. As a result, this study assert that the best way for removing the factors contributing to the instability of the region is to ensure social and economic welfare to all of the Balkan nations without any discrimination based on ethnicity or religion. For this reason, simultaneous integration of the Southeast European states to the EU is being proposed as the most appropriate means for realizing this goal.
Keywords: Balkan Ülkeleri Dış Ilişkiler Türkiye; Kültürler arasındaki temaslar; Toplumsal değişim; Uluslararası Ilişkiler