Turizm ve seyahat faaliyetlerinin dünyamızda bıraktığı karbon ayak izi takibi ve kontrolü - SEMİZ ÇELİK, DERYA (My University, 2022)
Dünya nüfusundaki artış, teknolojik gelişmeler, insanların artan beklentileri ve kaynakların tüketimi derken dünyamızın geleceğini tehdit eden ve kimi zaman geri dönüşü olmayan yollara sokmaktadır. Turizm ve seyahat sektörü de dikkat edilmediği takdirde bu tehdidi oluşturabilecek başlıca unsurlar içinde yer almaktadır. İnsanların turizm ve seyahat faaliyetleri esnasında tüketim faaliyetleri de artmaktadır. Dolayısıyla insanların bu faaliyetlerinde takip ettikleri güzergahta aynı şekilde bıraktıkları izler dikkat edilmesi gereken bir kavram haline gelmiştir. Güzergahları boyunca verebilecekleri zararları tespit etmek amacıyla bu izin takibi öne sürülmüştür. Bunun günümüzdeki karşılığı karbon ayak izi kavramıdır. Bu iz sayesinde olası tehdit ve zararların kontrolü sağlanarak, gerekli müdahale senaryoları geliştirile bilinecektir. Bu çalışmaya konu olan karbon ayak izi kavramında gerekli takip senaryoları ve kontrolü konusunda dünyadaki mevcut yapı değerlendirilmiştir. Ayıca dünyada yapılan çalışmalar ışığında eksikler ve gerekli iyileştirmeler adına çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.

The increase in the world population, technological developments, the increasing expectations of people and the consumption of resources put the future of our world on paths that threaten and sometimes irreversible. The tourism and travel industry is also one of the main factors that can create this threat if not paid attention to. Consumption activities of people increase during tourism and travel activities. Therefore, the traces that people leave in the same way on the route they follow in these activities has become a concept that needs attention. This permit tracking has been suggested in order to determine the damages they may cause along their routes. The current equivalent of this is the concept of carbon footprint. Thanks to this trace, possible threats and damages will be controlled and necessary intervention scenarios will be developed. The current structure in the world on the necessary follow-up scenarios and control in the concept of carbon footprint, which is the subject of this study, has been evaluated. In addition, it has been tried to develop
Tracking and control of the carbon footprint leaved by tourism and travel activities on our world
Keywords: Turizmde Sürdürülebilirlik; Karbon Ayak İzi; Turizm Planlaması; Sustainability in Tourism; Carbon Footprint; Tourism Plannin