Çoklu zeka kuramına göre 3-6 yaş arasındaki çocukların yöneldikleri oyuncakların mesleki eğilimleri belirlemedeki rolü ve bir model önerisi - Tan, Uğur (My University, 2008)
ÇOKLU ZEKA KURAMINA GÖRE, 3-6 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLARIN YÖNELDİKLERİ OYUNCAKLARIN MESLEKİ EĞİLİMLERİ BELİRLEMEDEKİ ROLÜ VE BİR MODEL ÖNERİSİ Toplam Kalite Yönetimi bir işletmenin giriş kapısındaki danışma görevlisinden, Yönetim Kurulu Başkanı’na kadar tüm çalışanlarının tüm yönleri ile başarılı olmalarını kendisine amaç edinmiş bir yönetim modelidir. Günümüzde işletmelerin rekabet stratejilerinden biri olan Toplam Kalite Yönetimi’nde. stratejik insan kaynakları yönetimi kaçınılmazdır. Gelecek yüzyılın, rekabet stratejisinin işletmeler açısından Toplam Kalite Yönetimi olacak olması ve bu bağlamda stratejik insan kaynakları yönetiminin bu stratejinin özünü oluşturması, işletmecileri çalışanın yetenek, ilgi ve mesleki eğilimlerini belirlemeye götürmektedir. Bütün bu düşünce perspektiflerinin temelindeyse okulöncesi dönem yer almaktadır. İnsanda sürekli gelişmeyi sağlayacak yön ve sürekli gelişmeye ve öğrenmeye yönelik fikirler ve aksiyonlar oluşturacak boyut kişinin yetenek, yetkinlik ve ilgi alanlarıdır. Bunların temelleri de okulöncesi dönemde atılmaktadır. Diğer taraftan, zeka ve zekanın kişinin kariyer(meslek) hayatındaki başarıları üzerindeki etkileri, öğrenme ve zeka alanına yönelik çalışmalardan sonra önem kazanmıştır. Howard Gardner’ın 1983 yılında “Çoklu Zeka” kuramına kadar, zekanın tek tür olduğu yaklaşımı kabul görmekteydi. Ancak Gardner zekanın farklı alanları, bu alanların birbirini destekleyen yönleri ve insan hayatındaki yansımaları üzerinde yeni yaklaşımlar getirmiştir. İşte bu noktada bireyin kişilik temellerinin, yeteneklerinin ve zekasının ortaya çıkmaya başladığı 3-6 yaş döneminin incelenerek, bu dönemde oynadıkları oyuncakların analizi yapılarak, çocukların hangi zeka alan(lar)ının daha baskın olduğu ve hangi zeka alan(lar)ının ise daha çekinik olduğunun tespitinin yapılması, baskın olan zeka alan(lar)ının daha da geliştirilmesi, çekinik olan zeka alan(lar)ının da üzerinde daha fazla durularak geliştirilmesi geleceğin işletmelerindeki bireylerin daha başarılı; işletmelerin de daha güçlü rekabet avantajına sahip işletmeler olması anlamında önem kazanmaktadır.

ACCORDING TO MULTIPLE INTELLIGENCE THEORY, ROLE OF TOYS, WHICH THE CHILDREN BETWEEN THE AGE OF 3-6 INCLINE TOWARDS, ON DETERMINING THEIR PROFESSIONAL INCLINATION AND A MODEL SUGGESTION Total Quality Management is a management model aiming the employees of a business enterprise from its information desk officer to Board Chairman to become successful with all aspects. Strategic human resources management is inevitable in Total Quality Management which is one of the competition strategies of the business enterprises today. It causes the administrators to determine the skill, interest and professional inclinations of the employees as Total Quality Management will be the competition strategy for the business enterprises for the coming century and strategic human resources management constitutes the essence of this strategy. In the foundation of all these thought perspectives, there is pre-school period. The dimension which will create the direction to ensure continuous development in human and constitute ideas and actions for continuous development and learning is the individual’s skill, competency and interests. And their foundation is laid during the pre-school period. On the other hand, the intelligence and the effects of intelligence on the career (professional) life of the individual has gained importance after the studies related to learning and intelligence. Until “Multiple Intelligence” theory of Howard Gardner in 1983, the approach that the intelligence has single type has been recognized. However, Gardner has brought new approaches on different areas of intelligence, the aspects of these areas supporting each other and their reflections on the human life. At this point, it becomes important for the individuals to become more successful in the business enterprises of the future and the business enterprises to have a stronger competitive advantage by determining which intelligence area(s) of the children is dominant and which intelligence area(s) is recessive by examining the age period of 3-6 when the personal foundations, skills and intelligence of the individual appear and by analyzing the toys they play during this period and developing the dominant intelligence area(s) and particularizing and developing the recessive intelligence area(s).
Keywords: Çoklu Zeka Kuramı; Meslek Seçimi, Çocuklarda; Oyuncaklar, Çocuklarda