Yetki, görev ve gelir artışlarının belediye hizmetlerine yansıması ‘’İstanbul Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Beledediyesi ihalelerinin karşılaştırılması örneği / 1977-1988’’ - Kocameşe, Mahmut (My University, 2004)
YETKİ, GÖREV VE GELİR ARTIŞLARININ BELEDİYE HİZMETLERİNE YANSIMASI İstanbul Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İhalelerinin Karşılaştırılması Örneği / 1977-1988 (Mahmut KOCAMEŞE) Türkiye'de belediyecilik daha eski tarihlere dayanmasına rağmen, bu konuda en uzun süre yürürlükte kalan kanun 1930 tarihli Belediye Kanunu'dur. Zaman içerisinde artan ve değişen ihtiyaçlar, kentleşmenin de etkisiyle yeni model arayışlarına neden olmuştur. Sonuçta 1984 yılında 3030 sayılı Kanun ile büyük şehir belediyeleri kurulmuştur. Büyük şehir belediyeleri kendilerine yüklenen yeni görevlerin yanında ek yetki ve gelir kaynaklarına da sahip olmuşlardır. Bu değişiklik hizmet yöntemlerinde de farklılaşmalara yol açmıştır. Bu çalışmamızda belediye yönetiminden, büyük şehir modeline geçişle birlikte hizmet yöntemi olarak ihalelerde yaşanan değişim incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde; ülkemizde belediyeciliğin kısa bir tarihçesi verildikten sonra, belediyelerin ve büyük şehir belediyelerinin yetkileri ve görevleri açıklanmıştır. Ayrıca 23.07 2004 tarihinde yürürlüğe giren yeni 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde büyük şehir belediyelerinin ve diğer belediyelerin gelirleri karşılaştırılarak, iki model arasındaki gelir farklılığı gösterilmeye çalışılmıştır. Tezin üçüncü bölümü belediyelerde ihale uygulamaları başlığını taşımaktadır. Bu bölümde ihale hukukumuzun tarihçesi, belediyelerin tabi oldukları ihale mevzuatı, ihale ile ilgili temel kavramlar ve tanımlar üzerinde durulmuştur. Yine aynı bölümde belediyelerde ihale komisyonlarının yapısı üzerinde de durulmuştur. Çalışmamızın son bölümünde İstanbul Belediyesi 1977 bütçe yılı ihaleleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1988 bütçe yılı ihalelerinin rakamsal karşılaştırması yapılmıştır. 1977 ve 1988 yılları özellikle seçilmiştir. 1970'li yıllar belediyeler için zor yıllar olurken, 1984 sonrası dönem hükümetinde desteği ile belediyecilikte canlanma ve yatırım atağı dönemidir. İhale sonuçları bunu açıkça ortaya koymaktadır. THE REFLECTION OF AUTHORITY, OFFICE AND REVENUE INCREASE ON MUNICIPAL SERVICES A Model Comparison of Istanbul Municipality and Istanbul Metropolitan Municipality/ 1977-1988 MASTER'S THESIS-Mahmut KOCAMEŞE Despite the fact that the roots of local governments go back further in the past, the law, in force for the longest period of time about this issue, is Municipality Law of 1930. The needs due to increase and change in time caused search for new models with the influence of urbanization. As a result, in 1984 with the Law no. 3030 Metropolitan Municipalities were formed. Metropolitan Municipalities gained additional authority and revenue and charged with new functions as well. This amendment engendered diversity in service methods. In this study, the alteration in bids as a service method in the transition from municipal government to metropolitan model is analyzed. In the first part of the study, the authority and function of municipalities and metropolitan municipalities are clarified after the description of a short municipal history of our country. Moreover, new Metropolitan Municipality Law no 5216 which came into force in 23 July 2004 is addressed. In the second part of the thesis the revenue disparities between two models are sought to be displayed with comparing the revenues of metropolitan municipalities and other municipalities. The third part of the thesis falls under the heading of 'the bidding practices in municipalities'. In this part, the history of our bid law, bid legislation that municipalities are liable to, concepts and descriptions related to bids are under the focus. Also, in the same part, the structure of bid commissions is discussed. In the final part of our study, the numerical comparison of bids for budget year 1977 of Istanbul Municipality and bids for budget year 1988 of Istanbul Metropolitan Municipality are made. The years 1977 and 1988 are particularly selected. While the 70's were difficult years for municipalities, the period after 1984 was subject to revival and investment impetus in municipalities with the support of the central government. The results of the bids display this fact very clearly.
Keywords: Yerel Yönetimler_Türkiye