Carbon emission modelling and assessment of the Turkish banking sector - Yurtsever, Özlem (My University, 2019)
Bankacılık sektörü yatırım ve kredi verme seçenekleri sağlayarak ve bunları yöneterek diğer sektörleri de etkileyebilir ve yönlendirebilir. Özellikle, enerjiye yapılan yatırım çevreyi etkilemektedir. Karbon emisyonlarının ölçülmesi zor ve karışık bir iş haline gelmektedir. Karbon emisyon hesaplamaları popüler olmasına rağmen, özellikle bankacılık sektöründe olmak üzere hizmet sektöründe bu konuda literatürde kayda değer miktarda bir boşluk mevcuttur. Bu tezin temel amaçları bankacılık sektörü için sera gaz emisyonlarını hesaplayan bir model geliştirmek ve Türkiye’ye özgü emisyon faktörlerini belirlemektir.Bu tezde sunulan model dört yeni yaklaşım sunmaktadır. İlk olarak model, ısıtma ve soğutma amacıyla tüketilen enerji miktarının hesaplaması için ısıtma ve soğutma derece günleri metodunu kullanmaktadır. Buna ek olarak model, genel müdürlük, bölge müdürlükleri, çağrı merkezi gibi bankanın sahip olduğu diğer binalar için eş değer bank şubesi konseptini sunmaktadır. Ayrıca, üçüncü bir yeni yaklaşım olarak, model çalışanların günlük seyahatlerinin ve eğitim seyahatlerini de içeren iş amaçlı seyahatlerinin detaylı analizini ele almaktadır. Son olarak model mümkün olduğunca Türkiye’ye özgü gaz emisyon faktörlerini kullanarak bir bankanın sera gaz emisyonlarını hesaplamaktadır. Sunulan model Türkiye’de bulunan bir mevduat bankası tarafından sağlanan bir takım veriler ile test edilmiş ve doğrulanmıştır. Detaylı bir anket hazırlanmış ve 50’den fazla şubesi olan 16 bankaya gönderilmiştir. En kapsamlı veriyi sağlamasından dolayı, G Bankası seçilmiş ve tüm ısıtma ve soğutma bölgelerine yer alan 134 şube için detaylı veri alınmıştır. Test için gerekli olan ve detayları Tablo 3.4’den 3.7’e kadar verilen 34 parametre vardır. Eksik veri olması durumunda bu veriler yerine kullanılabilecek varsayılan değerler sunulmuştur. Model tarafından hesaplanan sonuçlar banka tarafından sağlanan veriler ve bankanın sürdürülebilirlik raporuyla karşılaştırılmıştır. Türkiye’deki bankacılık sektörünün sera gazı hesaplamaları için özel yapılan bu model ile toplam karbon emisyonlarının daha doğru hesaplanmasının yanı sıra yeni bir şube açmadan önce de karbon hesaplamaları tahmin edilebilir.

Banking sector can affect and lead all the other sectors by providing and administering investing and lending choices to the other sectors. Especially of interest are energy investments than can affect the environment. Thus, measurement of carbon emissions has become a crucial and complicated task. Although, carbon emission calculations have become popular, there have been a considerable gap in the literature for the service sector, especially the banking sector. The main purposes of this thesis are to develop a model which calculates greenhouse gas emissions for the banking sector and to determine emission factors specific to Turkey. The model which is presented in this thesis proposes four new approaches. Firstly, the model uses heating and cooling degree days method for calculation of the energy consumption used for heating and cooling purposes. Additionally, the method introduces equivalent bank branch concept for buildings owned by the bank such as headquarters, regional quarters, call centers etc. Furthermore, as a third new approach, the model takes a detailed analysis of employees’ daily and work-related travels including trainings. Lastly, the model calculates the greenhouse gas emission of a bank using emission factors specific to Turkey wherever possible. The proposed model is tested and verified with a set of data provided by a deposit bank located in Turkey. A detailed questionnaire was prepared and sent to sixteen banks which have more than fifty branches. Due to most comprehensive data set provided, Bank G was chosen and the detailed data for 134 sample branches in all heating and cooling zones was received.There is a total of thirty four parameters needed for testing the model, the details of which are given by Table 4.4 through 3.7. The parameters are easily attainable. In case of the absence of some data, default values have been proposed for the user. The results calculated by the model are compared with the data provided by the bank and their sustainability report.With this tailor-made model for GHG calculations of banking sector in Turkey, not only the total carbon emissions can be calculated more accurately, but also carbon calculations can be estimated even before opening a new branch.
Keywords: bankacılık sektörü; banking sector; carbon emission model; carbon footprint; Endüstri mühendisliği; Greenhouse gases; Industrial engineering; karbon ayakizi; karbon salım modeli greenhouse gas emission; sera gazı emisyonu; Sera gazları