Kısa ve uzun mesafe profesyonel Türk yüzücülerde ACTN3 (rs1815739), IL6 (rs1800795), COL1A1 (rs1800012) ve MCT1 (rs1049434) polimorfizmlerinin ve antropometrik ölçümlerinin atletik performans üzerine etkilerinin araştırılması - Tuna, Gökhan (My University, 2022)
1. ÖZET Kısa ve uzun mesafe Profesyonel Türk Yüzücülerde ACTN3 ( rs 1815739), IL-6 (rs1800795), COL1A1 (rs1800012 ) ve MCT1 (rs1049434) Polimorfizmlerinin ve Antropometrik Ölçümlerinin Atletik Performans Üzerine Etkilerinin Araştırılması Öğrencinin Adı: Gökhan TUNA Danışman: Prof. Dr. Niyazi Güven ERDİL Beden Eğitimi ve Spor Amaç: Profesyonel Türk yüzücülerde genetik polimorfizmlerin, antropometrik özelliklerinin sportif performansa olan etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem : Çalışmaya, 16-27 yaş aralığında 19 kadın, 25 erkek toplam 44 yüzücü katılmıştır. Çalışmamıza genotipleme için bireylerden alınan periferik kandan G-spin Total DNA izolasyon kiti ve Taqman Genotyping Assays Real-Time PCR kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS 23.0 paket programları kullanılmıştır. Katılımcıların performans verileri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek üzere nonparametrik testlerden Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Bulgular : Uzun ve kısa mesafe yüzücülerin ACTN3 rs1815739 ve MCT1 rs1049434 polimorfizm dağılımlarının, spor performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). IL-6 rs18000975 genotipini taşıyan yüzücülerin uzun mesafe performans arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. COL1A1 rs1800012 polimorfizm dağılımlarının kısa ve uzun mesafe yüzücülerin performans süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda güç ve dayanıklılık odaklı sportif performansı gösteren ACTN3 rs1815739 ve MCT1 rs1049434 polimorfizm dağılımları arasında ilişki tespit edilmemiştir. Kas onarımı ve hipertofisiyle ilişkili olan IL-6 rs18000975 ve yumuşak doku yaralanmaları ile ilişkili olan COL1A1 rs1800012 polimorfizm dağılımlarının tüm yüzücülerin performans süreleri arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Polimorfizm, performans, profesyonel yüzme 2 2.

Investigation of the Effects of ACTN3 ( rs 1815739), IL-6 (rs1800795), COL1A1 (rs1800012 ) and MCT1 (rs1049434) Polymorphisms and Anthropometric Measurements on Athletic Performance in Short and Long Distance Professional Turkish Swimmers Student Name: Gökhan TUNA Name of Supervisor: Prof. Dr. Niyazi Guven ERDIL Department: Physical Education and Sports Objective: The effect of genetic polymorphisms and anthropometric characteristics on sportive performance in professional Turkish swimmers was investigated. Materials and Methods: A total of 44 swimmers, 19 women and 25 men, aged 16- 27 years, participated in the study. Our study was carried out using G-spin Total DNA isolation kit and Taqman Genotyping Assays Real-Time PCR from peripheral blood taken from individuals for genotyping. SPSS 23.0 package programs were used for statistical analysis. Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test, which are nonparametric tests, were applied to determine whether there was a significant difference between the performance data of the participants. Results: There was no statistically significant difference between the sport performance of ACTN3 rs1815739 and MCT1 rs1049434 polymorphism distributions of long and short distance swimmers (p>0.05). There was a significant difference in long-distance performance of swimmers carrying the IL-6 rs18000975 genotype. A statistically significant difference was found between the performance times of short and long distance swimmers in COL1A1 rs1800012 polymorphism distributions (p>0.05). Conclusion: In our study, no relationship was found between ACTN3 rs1815739 and MCT1 rs1049434 polymorphism distributions, which show strength and endurance oriented sportive performance. A significant correlation was found between the performance times of IL-6 rs18000975, which is associated with muscle repair and hypertrophy, and COL1A1 rs1800012 polymorphism distributions, which is associated with soft tissue injuries, in all swimmers. Polymorphism, performance, professional swimming
Keywords: Öğrenim ve öğretim; performance; performans; Polimorfizm; professional swimming; profesyonel yüzme Polymorphism; Spor; Sports; Study and teaching; Swimmers; Turkey; Türkiye; Yüzücüler