Koroner arter hastalıklı kadınlarda kardiyak risk faktörlerini azaltmada hemşirelik eğitiminin etkisi - Tabak, Şiba (My University, 2004)
Adı ve Soyadı :Şiba TABAK Danışman adı: Doç. Dr. Nermin OLGUN Mayıs 2004 Program: Yüksek Lisans Hastalıkları Hemşireliği

Araştırma Korener Arter Hastalıklı bayan hastalarda risk faktörlerine yönelik yaklaşımları incelemek, bu konuda gerekli eğitimi planlamak, risk faktörleri ve morbidite özellikleri doğrultusunda planlanan sağlık eğitiminin sağlık davranışlarına etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmış tanımlayıcı, deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İstanbul Anadolu yakası sınırları içerisinde Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine randevulu olarak gelen hastalar oluşturmaktadır. Örneklem grubunu 01.11.2002 - 01.04.2003 tarihleri arasında uygun kriterlere göre seçilen 24-74 yaş grubundaki bayan KAH'lı hastalar oluşturmuştur. 30 deney, 30 kontrol grubu vakalar olasılıksız rasgele seçilmiştir. Araştırmada kullanılan 55 soruyu kapsayan anket formu, Framingham çalışmasından alınmıştır. Avrupa Kardiyoloji Birliği kılavuzu koroner risk tablosuyla hastaların risk yükü hesaplanmıştır. Korener Arter Hastalığında sağlık davranışlarının değişimi Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ) uygulanarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler student-t test, Ki-Kare Yates, Fisher Kesin Ki-Kare Analizi, spearman sıra korelasyon katsayısı, Kruskall - Wallis tek yönlü varyans analizi, Mc Nemar test kullanarak bilgisayarda yapılmıştır. Hastaların kişisel özelliklerinden cinsiyet, yaş, öğrenim durumu meslek gelir düzeyinin SYBDÖ puanlarını etkilediği saptanmıştır. Eğitim verilen deney grubunda eğitim öncesi SYBDÖ alt grupları toplam puanı düşükken, eğitim sonu değerlendirmede ortalama puanları istatistiksel olarak anlamlı artışlar göstermiştir. Kontrol grubunda ise puan düşüşleri dikkat çekmektedir (P>0,05). Deney grubunun eğitim sonrasında total kolesterol LDL kolesterol düzeyleri azalmıştır. Kontrol grubunun ise , kolesterol değerleri çalışma öncesi ve sonrası istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (P>0,05). THE EFFECT OF NURSE EDUCATION IN REDUCTION CARDIAC RISK FACTORS WITH WOMAN HAVING CORONARY ARTERRY DISEASE SUMMARY This study is an experimental study made among female patients with coronary artery disease for education methods about risk factors, planning the education about this subject and evaluating the health education planned about risk factors and morbidity affect on the health behaviour. The patients who applies to the out patient clinic of Siyami Ersek Thorasic and Cardiovascular Surgery Hospital were inclued on research group. The female patients with coronary artery disease; aged 24-74 years old; chosen related to the proper critter were included between 01.11.02 - 01.04.03 date interval. 30 study, 30 control group patients were randomized. The questionnaire form with fifty five questions used in the study was taken from Framingham study. The risks of patients were calculated according to the European Cardiology society guide. The risks of the patients were evaluated according to coronary risk table taken from the national protection guide prepared by European Cardiology Society which was based on Framingham results in the coronary artery disease patients health behaviours changers were evaluated by using Healthy Life Style Profilo (HPLP) were made on the computer by using student-t test, qi-chi-square, Yates, fisher ki-square analysis, paired-t test, sperman order correlate validity, kruskall-wallis single direction analysis and Mc nemar test. It was detected that patients sex, age education status, job and economic status affect HPLP scores. The statistically elevated HPLP scores were detected ın the study group after education (p<0,05). Total cholesterol and LDL cholesterol levels were increased in the control group cholesterol were not changed statistically before after study (p <0,05).
Keywords: İç Hastalıkları