Cem Yılmaz filmlerinin din ve değerler açısından incelenmesi (G.O.R.A., A.R.O.G. ve Arif V 216 örneği) - Yorulmaz, Bilal; Sarımsakçı Akar, Tuğba (My University, 2020)
Günümüzde sinema filmleri en güçlü kitle iletişim araçlarından biridir. Sinema filmleri; sinema salonlarındaki gösterimleri, televizyon kanallarında ve internet ortamındaki yayınları veya sosyal medya paylaşımları ile milyonlarca izleyiciye ulaşabilmektedir. Filmlerde yaş kısıtlaması olsa dahi, bu kısıtlamalar internet ortamında kolaylıkla aşılmaktadır. Sinema filmlerinde kullanılan dil ve gösterilen davranışlar, çok farklı kitlelere ulaşmakta, onlar üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Bu araştırmamızda, Cem Yılmaz’ın senaristliğini üstlendiği ve başrol oyuncusu olduğu üç filmi “G.O.R.A.”, “A.R.O.G.” ve “Arif V 216” -gişede elde ettikleri başarı da dikkate alınarak- din ve değerler açısından değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, dinle ilgili iletilere filmlerde çok az yer verildiği, din ile ilgili sözel iletilerin günlük konuşma dilinin bir parçası olarak kullanıldığı ve bu kullanımların genel olarak dindar kişilik temsiline ilişkin olmadığı; toplum değerlerine aykırı olabilecek cinsellik imalarına sıklıkla yer verildiği ve eşcinselliğin sıradanlaştırıldığı; şiddetin, küfrün ve hakaretin meşrulaştırıldığı görülmüş, dolayısı ile insanları güldürmek amacıyla çekilen söz konusu filmlerin toplum üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceği öngörülmüştür. Ancak bununla birlikte, dini değerlerin komedi unsuru olarak kullanılmaması, eski yerli komedi filmlerinden aşina olduğumuz olumsuz dindar tipolojisine yer verilmemesi, yardımlaşma, kardeşlik ve dostluk gibi değerlerin yüceltilmesi bu filmlerin öne çıkan olumlu yönlerindendir.
Keywords: Cem Yılmaz Filmleri; G.O.R.A.; A.R.O.G.; Arif V 216; Din ve Değerler; Sinema ve Din