Kürek cezası ve Osmanlı uygulaması : (966-981/ 1558-1574) - Kırlı, Hacer (My University, 2015)
KÜREK CEZASI VE OSMANLI UYGULAMASI (966-981/ 1558-1574) Bu çalışma fıkhın Osmanlı uygulamasında ne derece etkili olduğu; Osmanlı hukuk uygulamalarında şer’î ve örfî unsurların ne kadar hakim olduğu tartışmalarına katkı sağlama niyetiyle ortaya çıkmıştır. Çalışmada arşiv belgeleri aracılığıyla Kürek Cezası tatbikinin Fıkıh’taki yeri belirtilmeye ve uygulama örneklerinin Ceza Hukuku ilkeleriyle mütabakatı tahlil edilmeye çalışılmıştır. Giriş ve iki ana bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünde Osmanlı ceza hukukunun genel yapısı ve bu yapı içerisinde kürek cezasının konumuna dair verildikten sonra ilk bölümde tarihi olarak kürek cezası ele alınmıştır. İkinci bölümde ise İslam ceza hukuku ilkeleri bağlamında uygulamanın durumuna dair mülahazalar yapılmıştır. Sonuç bölümünde de değerlendirme yapılarak teorik ve pratik arasındaki ilişki üzerine ipuçları verilmeye çalışılmıştır. Fıkıh, Osmanlı Devleti, ceza hukuku, kürek cezası

PENAL SERVITUDE ON THE GALLEYS AND ITS PRACTICE IN OTTOMAN STATE (966-981/ 1558-1574) This study aims to contribute on discussions about the effect rate of fiqh to Ottoman practice and how much sharʽi and customary factors dominate the Ottoman law enforcement. The practices of penal servitude on the galleys are investigated under the consideration fiqh. The applied practices are also compared with the penal law principles. This dissertation includes introduction and two main sections. In the introduction section the structure of Ottoman State’s criminal law and the place of penal servitude on the galleys at this structure are explored. The first main section deals with penal servitude on the galleys from history approach. In the following section this practice is embraced and discussed from the Islamic law principles’ point. Finally a judgment is tried to be accomplished on the relation between theory and execution and given as the results. Ottoman State, criminal law, penal servitude on galleys, ta’zeer
Keywords: Fıkıh; İslam hukuku; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Tarih; Türkiye