Satın Alma Ve Ödeme Döngüsü Hileleri Ve Ortaya Çıkartılması - Çetin, Uğur (My University, 2015)
SATIN ALMA VE ÖDEME DÖNGÜSÜ HİLELERİ VE ORTAYA ÇIKARTILMASI Günümüzde, işletmelerin faaliyetlerinde karşı karşıya kaldıkları riskler arasında, çalışanlar veya diğer kişiler tarafından yapılan hileler yer almaktadır. İşletmelerde yapılan hileler, maddi ve manevi zararlar meydana getirmesi dolayısıyla, işletmelerin karlılığını, değerini ve geleceğini olumsuz yönde etkilemektedir. Satın alma ve ödeme döngüsünde, farklı yöntemler kullanılarak işletme hileleri yapılmaktadır. Kötü niyetli kişiler tarafından yapılan hile eylemleri, işletmelerdeki iç kontrol eksiklikleri veya hileleri önleme prosedürlerinin yetersizliği nedeniyle ortaya çıkartılamamaktadır. Çalışmamızda, işletmelerdeki satın alma ve ödeme döngüsü incelenmiştir. Hile ile ilgili verildikten sonra, satın alma ve ödeme döngüsünde yapılan hileler ele alınmıştır. Hilelerin yapılması dolayısıyla oluşan ve kırmızı bayraklar olarak adlandırılan hile belirtilerini takiben, hileleri ortaya çıkartmada uygulanan yaklaşımlar değerlendirilmiştir. Ayrıca, çalışmamızın esas konusu olan satın alma ve ödeme döngüsünde, ortaya çıkanhile belirtileri ile döngüde yapılabilecek hilelerin önlenmesi ve hilelerin ortaya çıkartılması için yapılması gereken uygulamalar ele alınmıştır. Satın Alma, Döngü, Kırmızı Bayraklar, Erp

PURCHASE AND PAYMENT CYCLE FRAUDS AND ITS DETECTION In today’s world, frauds committed by the employees or other people are among the risks which businesses encounter in their operations. These frauds result in pecuniary and non-pecuniary damages, adversely affecting the profitability, value and future of the businesses. In purchase and payment cycle, various methods are used to commit frauds. In general, the frauds committed by malicious people cannot be detected due to the deficient internal audits and insufficient fraud prevention procedures. Our study investigates the purchase and payment cycle in businesses. After providing a general overview on frauds, we discuss the frauds in purchase and payment cycle. Moreover, we evaluate the fraud indicators which are called red flags occuring upon committed frauds as well as the approaches used for detecting frauds. Furthermore, our study discusses the purchase and payment cycle, which is the main subject of our study, the fraud indicators, prevention of the potential frauds in the cycle and also the practices required to detect the frauds. Fraud, Purchase, Cycle, Red Flags, Erp
Keywords: Denetim; Hile; İşletme; İşletmeler; Muhasebe; Yönetim