Sürekli cam elyaf takviyeli poliamid 6 levhaların şekillendirilmesi ve karakterizasyonu - Yerleşen, Umut (My University, 2015)
SÜREKLİ CAM ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİD 6 LEVHALARIN ŞEKİLLENDİRİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU Günümüz taşıt araçlarında güvenlik beklentisi artarken, yakıt tüketiminin azalması ve birlikte maksimum performansın sağlanması üretici ve kullanıcılar açısından giderek artan bir öneme sahiptir. Bu noktada otomotiv üreticileri, araçtaki yapısal ve kritik güvenlik önemi taşıyan parçaların sayısıne ve ağırlığını arttırmak yerine hafif, yüksek mekanik dayanıma sahip ve darbe sönümleme niteliği olan kompozit malzemeler gibi alternatif malzemelerin kullanımı üzerinde çeşitli Ar-Ge çalışmaları yürütmektedirler. Sürekli elyaf takviyeli termoplastik malzemeler, sahip oldukları yüksek dayanım ve getirdiği tasarım serbestliği özelliklerinin yanı sıra şekillendirme süreçlerinin kısaolması neticesinde seri üretime uygun, yoğunluklarına bağlı olarak sahip oldukları hafiflik ve geri dönüşüm avantajları ile özellikle otomotiv sanayisinde araç hafifletme çalışmalarının odak noktasındadır. Bu çalışmada, araç üzerinde yapısal ve kritik öneme sahip otomotiv bileşenlerini temsil eden bir tasarım geliştirilmiş ve çoklu kalıplama enjeksiyon kalıpları üretilmiştir. % 47 oranında sürekli cam elyaf katkılı poliamid-6 matrisli levhalar ve % 30 kısa cam elyaf katkılı poliamid-6 enjeksiyon malzemesi kullanılarak parça üretimleri yapılmış ve parça kalınlıklarına göre proses optimize edilmiştir. Geliştirilen tasarımın bükülme etkisi altında gösterdiği deformasyon davranışları incelenmiş ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Yürütülen çalışmalar sonucunda sürekli elyaf takviyeli termoplastik kompozit malzeme kullanılan yapısal parçaların avantajları ortaya konmuş ve araç komponentleri geliştirilmesi konusunda yapılacak yeni çalışmalara ışık tutulmuştur.

FORMING AND CHARACTERIZATION OF CONTINIOUS GLASS FIBER REINFORCED POLIAMID 6 SHEETS In automotive industry safety requirements increase continuously, whereas low fuel consumption and high performance are essential for both car producers and end user. For this reason car manufacturers, instead of increasing the number of heavy safety parts, conduct serious research on lightweight, high strength and high impact materials, such as composites. Continuous fiber thermoplastic composites exhibit high strength and high degree of freedom in part design. They are low density and recycling materials and suitable for high volume serial production. Therefore these materials gained much attiention in the automotive industry as novel basic structural materials. In this study, a test part, simulating critical structural car components was developed and its insert molding tool was produced. 47 % continiuous glass fiber reinforced polyamide-6 matrix composite sheets and 30 % glass fiber filled polyamide-6 injection material was used to produce the parts, where insert molding process was optimized according to the part thickness. Test parts were investigated under 3-point bending test for their deformation behavior and mechanical properties. The results exhibited the advantages of continiuous fiber reinforced materials to be used as structural automotive components and created important information for further parts to be designed with this material.
Keywords: Mekatronik