Türkiye İş Bankası’nın yapısı-gelişimi ve bankacılık sektöründeki yeri - Seven, Yasemin (My University, 2000)
Türkiye İş Bankası Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle ve maddi katkıları ile İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olarak 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulmuştur. Bankanın kuruluş amaçları tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmenin yanı sıra: * Tarıma, sanayiye, madenlere, bayındırlık işlerine katkıda bulunmak; * Çeşitli eşyanın, araç ve gereçlerin üretimini ya da bulunup sağlanması için şirketler kurmak, bu işlerle uğraşan şirketlere katılmak; * Çeşitli sınayi ve ticari işlemleri, gerek kendi ad ve hesabına, gerek yerli ve yabancı kuruluşlarla ortaklaşa ya da bu kuruluşlar ad ve hesabına yapmak, yürütmek; * Sigortacılık, taşımacılık, dış satım, turizm, enerji üretimi ve dağıtımı olarak belirlenmiştir.
Keywords: Banka ve bankacılık; BANKACILIK-TÜRKİYE; Ekonomi; Finansman ekonomisi