Sağlıklı endüstriyel ilişkiler kurulmasında toplam kalite yönetiminin katkısı ve uygulamadan bir örnek - Baklan, Semih (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ KONU : SAĞLIKLI ENDÜSTRİYEL İLİŞKİLER KURULMASINDA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN KATKISI VE UYGULAMADAN BİR ÖRNEK Bilindiği gibi Toplam Kalite Yönetimi müşteri beklentilerini her şeyin üstünde tutan ve kaliteyi tüm üretim ve hizmet faaliyetlerinde ön plana alan bir yönetim tarzıdır. Ancak bu, kalitenin sadece ürün veya hizmet kalitesi ile sınırlandırılması değildir. Aksine Toplam Kalite bir kurumun tüm işlev ve süreçlerini içine alan bütünsel bir yapıya sahiptir. Bu çalışmada Toplam Kalite Yönetiminin işçi ve işveren ilişkilerinin düzenlenmesindeki rolü incelenmiştir. Sanayi devriminden günümüze endüstriyel ilişkilerde yaşanan sorunlar ve Toplam Kalite Yönetiminin insan odaklı yaklaşımları birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde endüstriyel ilişkilerin tarihsel süreç içindeki gelişimi incelenmiştir. Sanayi devrimi öncesi ve sonrası bu konuda ortaya atılan kuramsal yaklaşımlar kronolojik bir sıra ile açıklanmıştır. İkinci dünya savaşı ve petrol krizi sonrası dönemlerde endüstriyel ilişkilerdeki yapısal değişimler kıta Avrupa'sından verilen örneklerle ele alınmıştır. Daha sonra ülkemizde bu sürecin gelişimi incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca sanayi devrimi ile başlayan toplumsal değişimler açıklanmıştır. Bu değişimin özellikle bilgi teknolojilerinde devrim niteliğindeki gelişmelerden sonraki durumu, endüstri ilişkileri boyutu ile birlikte ele alınmıştır. İkinci bölümde Endüstriyel örgütlenme ve toplu ilişkiler sistemi incelenmiştir. Toplu ilişkiler sistemi, sendikal örgütlenme ve bunun tarihsel süreç içindeki gelişimi ele alınmıştır. Toplu ilişkilerin işleyiş süreci, sendikal örgütlenme ve bunun dünyada ve ülkemizdeki gelişimi üzerinde durulmuştur. Ayrıca sendikacılıkta gerileme nedenleri ve çözüm yolları konusunda ortaya atılan görüşlere yer verilmiştir. Son olarak sendikaların Toplam Kalite gibi modern yönetim şekillerine yaklaşımları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise ücretler, çalışma koşulları, disiplin, istihdam güvencesi ve eğitim gibi işyeri düzeyinde özellikle toplu iş sözleşmelerinin müzakere konularını oluşturan kavramlar üzerinde durulmuştur. Daha sonra bunların işleyiş sürecinde ortaya çıkan sorunlara Toplam Kalite Yönetiminin sunduğu çözümler ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise önceki bölümlerde ele alınan konular ve bunların uygulamalarıyla ilgili bir sanayi kuruluşunda çalışanların tutum ve değerlendirmelerine ilişkin bir araştırma ve anket uygulaması yer almaktadır. THESIS

SUBJECT : THE CONTRIBUTION OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT TO ESTABLISH GOOD INDUSTRIAL RELATIONS AND AN EXAMPLE OF APPLICATION As it is known Total Quality is a style of management giving prior importance to customer needs keeping the quality of production and service activities of a company at the top level. But it doesn't mean that quality is limited with only production or service. On the contrary, Total Quality covers all functions and processes of a company. In this study, the role of Total Quality Management holding the industrial relations is examined. Since the industrial revolution until today, the problems in this area and human focused approaches of Total Quality Management are discussed together. Historical development of industrial relations were explained in the first section. Several theories and approaches before and after the industrial revolution are mentioned in a chronological order. After world war II and oil crisis the structural changes in industrial relations are examined with examples from Europe. Later on, the history of the industrial relations in Turkey is explained. Also the social changes since the industrial revolution and as a result of recent developments in the information technologies, the case for working life of today are explained. Industrial organization and collective bargaining system is discussed in details in the second section. Historical development of unions in the world and Turkey is explained. Also the reasons of decrease in unionization, solutions and the approaches of unions to modern management styles like Total Quality Management are discussed. The matters which are the main subjects of collective bargaining like wages, working conditions, discipline, employment assurance, and education are studied in the third section. The problems arising during the application of these are mentioned. Also the solutions of Total Quality Management to these problems are explained with several examples. In the last section a questionnaire study applied to staff of a company takes place. It is concerning with the attitudes and thoughts of the employees about the matters and their applications discussed in the previous sections
Keywords: Endüstriyel Ilişkiler; Toplam Kalite Yönetimi