İLKOKUL ÖĞRETMENLERİNİN EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARI İLE ÖĞRETİM STİLLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Yapılan bu çalışmada ilkokul öğretmenlerinin epistemolojik inançdüzeyleri, öğretim stili düzeyleri, epistemolojik inanç ve öğretim stiliarasındaki ilişkinin anlamlılık düzeyi ile öğretmenlerin epistemolojikinançlarının öğretim stillerini yordayıp yordamadığının belirlenmesiamaçlanmıştır. Araştırma İstanbul İli, Avrupa Yakası’ nda görevyapmakta olan 146’ sı kadın, 96’sı erkek olmak üzere toplam 242 ilkokulöğretmeni ile yürütülmüştür. Bu çalışma genel tarama modellerindenilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilen betimsel nitelikli biraraştırmadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak ‘’Kişisel BilgiFormu, Schommer (1990)’ in geliştirdiği Epistemolojik İnanç Ölçeği veGrasha (1994) tarafından geliştirilen Grasha Öğretim Stili Ölçeği’’kullanılmıştır. Elde edilen veriler Spss22 programı kullanılarak analizedilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre araştırmaya katılan sınıföğretmenlerinin birçoğu öğrenme davranışının kişinin gösterdiği çabadandaha çok yetenekleri ölçüsünde geliştirilebileceğini, kalıtsal olduğunudüşünmektedir. Bunun yanında yapılan analizlere göre öğretmenlertarafından en çok tercih edilen öğretim stili ‘’rehber’’ öğretim stili, en aztercih edilen öğretim stili ise ‘’otoriter’’ öğretim stili olarak bulunmuşturBu araştırmaya katılan öğretmenlerin öğrenci merkezli yaklaşımlarıbenimsediği söylenebilir. Ayrıca araştırma sonucunda öğrenci merkezliyaklaşımlara yakın olan epistemolojik inançlara sahip öğretmenlerinöğrenci merkezli öğretim stillerine, temelini geleneksel yaklaşımlardan alan epistemolojik inançlara sahip öğretmenlerin ise daha çok gelenekseleğitim yaklaşımlarına yakın öğretim stillerine sahip olduklarıgörülmüştür. Sonuçlar incelendiğinde epistemolojik inanç altboyutlarının, öğretim stilleri alt boyutlarının anlamlı birer yordayıcısıolduğu görülmektedir.

In this study, it has been aimed to determine the level of significance of the epistemological beliefs, teaching style levels and the relationship between them in primary school teachers. In this respect, it was sought answer for the questions of ''What is the level of teachers' epistemological beliefs?”, “What is the level of teaching style of teachers?'', ''Is there a meaningful relationship between teachers' epistemological beliefs and teaching styles?” and “Is epistemological beliefs of teachers a meaningful predictor about theirs teaching styles?". The research was conducted with a total of 242 primary school teachers, 146 female and 96 male. This study is a descriptive research carried out using the relational screening model which is one of the general survey models. In the study, Personal Information Form, Epistemological Belief Scale and Grasha Teaching Style Scale were used as data collection tools to determine epistemological beliefs. The obtained data were analyzed using the Spss22 program. According to the results of the analysis, the class teachers participating the research think that learning ability is improvable to the extend the ability of the person. In the results of these analysis, it has been considered that the most preferred teaching style is the 'guide' style and the least preferred teaching style is the 'authoritarian' teaching style by the teachers.
THE RESEARCH OF THE RELATIONSHIP BETWEEN EPISTEMOLOGICAL BELIEFS AND TEACHING STYLES OF PRIMARY SCHOOL TEACHERS
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel