Serebrovasküler olaylı hastalarda denge ve koordinasyonu arttırıcı egzersizler ile bilgisayarlı denge eğitiminin karşılaştırılması - Atakan, Arzu (My University, 2002)
ÖZET Çalışmamızda arka sisteme ait serebrovasküler olayı bulunan, denge problemi mevcut hastalardan çalışma grubuna uygulanan Prokin denge cihazı ile denge eğitiminin, kontrol grubuna uygulanan denge ve koordinasyonu arttırmaya yönelik eğitim programına üstünlüğü olup olmadığını araştırdık. Çalışma grubundaki hasta sayımız 10, kontrol grubundaki hasta sayımız 10 olarak belirlendi. Çalışmaya 40 yaşından küçük, 70 yaşından büyük SVO'lu olguları dahil etmedik. Çalışma ve kontrol grubuna tedavinin başında ve tedavi bitiminde Berg denge skalası (BDS), Time Up & Go testi (TU & G) ve Prokin denge cihazıyla değerlendirildi. Çalışma grubu haftada 3 kez 4 hafta süreyle Prokin denge sistemi ile, kontrol grubu ise nörölojik rehabilitasyon tedavi ünitesinde haftada 3 kez 4 hafta süreyle denge-koordinasyon egzersizleri ile eğitime tabi tutuldu. Prokin denge cihazında ağırlık aktarma parametresi-EF'de istatistiksel sonuçlara bakıldığında çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı bir fark olduğunu gördük. VARİ-AP parametremizde istatistiksel olarak kontrol ve çalışma grubu arasında fark bulamadık. VARİ-DS parametremizde kontrol grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulduk. BDS ve TU&G değerlerinde her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı fark bulduk. Her iki tedavi grubunda da hastaların düşme şikayetlerinin çok azaldığını, bağımsızlık seviyelerinin yükseldiğini, yürümedeki hızlarının arttığını ve düşme korkusunu yenerek yürümede ve aktivitelerinde güvenlerinin arttığını gözlemledik. Bu nedenle Prokin bilgisayarlı denge cihazının denge ve koordinasyon eğitiminde ek bir yöntem olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca bilgisayarlı denge cihazları çeşitli tedaviler uygulanan farklı grupları değerlendirmede de kullanılabilir.

ÖZET SUMMARY We evaluated the superiority of Prokin balance system which was applied to study group to balance and coordination improving training program. The study group was composed of patients that had cerebrovascular accidents in posterior system with balance problems. The study and control group were composed of 10 patients. The patients greater than 70 years old and less than 40 years were excluded. Pre and post treatment the study and control group were evaluated with Berg Balance Scale (BBS), Time Up & Go Test (TU & G) and Prokin balance system. Study group was trained with Prokin balance system, control group was trained with balance-coordination exercises in neurological rehabilitation unit, both 3 times per week for 4 weeks. We found statistically significant difference between study group and control, according to weight transfer parameter (EF) statistical results gained in Prokin balance system. We found statistically significant in both groups according to BBS and TU & G test. We did not find any significant difference in VARI-AP parameter. Only in control group, we found statistically significant in VARI-DS parameter. In both treatment groups, the incidence of falls decreased, independence level and walking speeds improved. Also we observed that, because the patients coped with falling fair successfully, they gained self-confidence in walking and other daily activities. In our suggestion, using Prokin balance system in addition to other rehabilitation modalities would give effective results. Prokin balance system can be used in evaluation of different treatment modalities.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon