Kırklareli ilinde birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran roman vatandaşların ve onlara hizmet sunan personelin memnuniyetlerinin değerlendirilmesi - Cerit, Çiğdem Gezer (My University, 2007)
Gezer Cerit Ç.,“Kırklareli İlinde Birinci Basamak Saglık Kurumlarına Basvuran Roman Vatandasların ve Onlara Hizmet Sunan Personelin Memnuniyetlerinin Degerlendirilmesi Arastırması”Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Saglık Bilimleri Enstitüsü Halk Saglıgı ksek Lisans Tezi, stanbul,2007. Bu arastırma;Kırklareli li’nde birinci basamak saglık kurumlarına basvuran, Roman vatandasların Roman olmayanlara göre saglık hizmetlerinden memnun olmadıkları hususları belirlemek ve bu kisilere saglık hizmeti sunan saglık personelinin is memnuniyetini degerlendirmek için planlanmıstır.Birinci basamak saglık kurumlarına basvuran kisilerle yapılan kısmı tanımlayıcı, onlara hizmet sunan personelle yapılan kısmı ise kesitsel bir arastırmadır.2006-2007 tarihlerinde Kırklareli ili Merkez, Lüleburgaz, Babaeski, Pınarhisar, Vize ilçelerindeki 17 saglık ocagı, 2 AÇSAP Merkezi ve 3 Verem Savas Dispanserine basvuranlar ile bu kurumlarda çalısan saglık personeli arastırmanın evrenini olusturmustur. Roman vatandasların yogun yasadıgı mahallelerden gelen herkes “Roman” olarak tanımlanmıstır. Arastırmada örneklem seçilmemistir.Saglık personelinin 201’ine (%89’una) gözlem altında anket, saglık kurumuna basvuran 250 kisiye (%91.9) yüzyüze anket uygulanmıstır.Sonuç olarak; Kırklareli li’ndeki 1. basamak saglık kuruluslarına basvuran Roman olan ve olmayan vatandasların, saglık kurumlarından aldıkları hizmetlerden memnun oldukları ve memnuniyet düzeylerinde bu iki grup açısından anlamlı bir fark olmadıgı anlasılmıstır. Roman vatandasların yaygın ve yerlesik olarak yasadıgı ve diger mahallelerde bulunan 1. basamak saglık kurumlarında çalısan saglık personelinin isle ilgili memnuniyetlerinin iyi oldugu, her iki gruba hizmet veren saglık personeli arasında memnuniyet açısından fark olmadıgı görülmüstür.Tüm dezavantajlı gruplar gibi, Roman vatandasların da is, egitim gibi temel hizmetlere ihtiyaçları oldugu, bu ihtiyaçlara yönelik daha fazla arastırma yapılarak bu dezavantajlı gruplara verilecek hizmetlerin planlanması gerektigi anlasılmıstır. saglık hizmetleri, saglık personeli, saglık kurumları, hasta memnuniyeti, tükenmislik, Roman vatandas.

Gezer Cerit C.,“A study of assessment of the satisfaction of the Roman citizens who visited primary health care level and the health personnel who served them.”This study was carried out to assess if both the Roman citizens who visited primary health care level,the health personnel who served them were satisfied with the care when compared to other citizens.The first part of the study, carried out on the citizens who visited to primary health care level,was descriptive and the second one, carried out on the personnel who serve them, was limited to only a group of personnel.The reference group for this study included the medical staff,the people who visited the 17 health centers,2 mother-child health care centers,3 health centers for tuberculosis in Kırklareli, Lüleburgaz, Babaeski,Pınarhisar,Vize in 2006- 2007.All the people from the districts where Roman citizens densely live were named as Roman Citizens.201(89%)medical staff were surveyed using a self administered questionnaire,a questionnaire was implemented to 250(91.9%)people who visited the health centers.When observed, it was seen that both Roman,the other people were all satisfied with the service,with the medical staff(p>0.05).In conclusion, it was understood that the Roman,the other people who visited the primary health care levels were pleased with the service,there wasn’t any serious difference in satisfaction between these two groups.It was also observed that the satisfaction of the medical staff working in primary health care levels either in places where Roman citizens live or in places where other people live was very good,had no difference between the medical staff who serves both groups.As in all disadvantaged groups,Roman citizens need such basic services as work an education.It is necessary to make more research in connection with their needs,the service to be given to these disadvantaged groups should be planned according to the results. Key words: health service, medical staff, health care centers, patient satisfaction, burnout, Roman citizen.
Keywords: Halk Sağlığı; Müşteri Memnuniyeti; Personel Yönetimi; Sağlık Kurumları_Personel Yönetimi; Tükenmişlik