Fitting the performance management system into succession planning and suggestion of a model - Ülvan, Funda (My University, 2002)
Bu tezin amacı, performans yönetim sistemi ile ilişkilendirilmiş organizasyonel yedeklemenin önemini göstermek, ve konu ile alakalı stratejileri organizasyonel etkinlikleri bakımından ortaya koymaktır. Çalışmanın başlangıç noktası, ideal iş ortamlarını yaratan performans yönetimidir. İnsan kaynakları fonksiyonlarının performans yönetimi ile bağdaştırılması sonucu ortaya birçok insan kaynakları yönetim modelleri çıkmıştır. Bu çalışma ile, performans yönetimi sistemi, günümüzde organizasyonlar için en gerekli uygulama olan organizasyonel yedekleme ile bağdaştırılmıştır. Organizasyonel yedekleme ile ilgili akademik çalışmalar batı kültürlü toplumlarda yaratılıp geliştirilmiştir. Bugün birçok doğu kültürüne sahip organizasyonlar, konu hakkında yeni yeni fikir sahibi olmaktadırlar. Bu ayrımın farkında olarak, tezde belirtilen teorik konular, her tür organizasyona uyarlanabilecek olan, evrensel olarak kabul edilmiş konular ve yapılması gerekli olan uygulamalardır. Sunulan model baz alınarak hazırlanan bir anketle, performans yönetimi sistemi ile ilişkilendirilmiş organizasyonel yedekleme projelerinin, anketi uyguladığımız organizasyonlarda uygulanıp uygulanmadığını, uygulanabilirliğini, organizasyonun hazır olup olmadığını; insan kaynakları profesyonellerinin konuya bakış açısını ölçmeye yönelik bir çalışma yapılmıştır. Bu tez, başlıca dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde performans yönetim sistemi konusunu, ikinci bölümde ise organizasyonel yedekleme konusunu işlemektedir. Üçüncü bölümde iki konu arasındaki bağlantıyı da ortaya koyan bir organizasyonel yedekleme modeli sunulmuştur. Dördüncü bölümde ise, yapılan saha araştırmasının sonuçları vardır.

This thesis aims to put forth the importance of fitting the performance management system into succession planning and states concept related strategies from the view of organisational effectiveness. The starting point activity constituting the ideal business environment is the performance management. Many other human resources functions are also linked with performance management function and there constituted many management styles. In our study we constituted this relationship with succession planning, which is the most needed implementation for organisations nowadays. The concept of Succession planning is created and developed by the western academicians, today; many eastern cultured organisations are just meeting this subject. To be aware of this distinction, the theoretical statements offered in this study, are based on globally accepted thoughts, ideas and musts of the concept, which are applicable to different kinds of organisations. A questionnaire based on the mentioned steps of model we have suggested, is prepared and used to see if the organisations are fitting performance management into succession planning projects, or, if they have the environment to implement it. And also we considered figuring out the viewpoints of human resources professionals towards the basic points of the model. The thesis is basically formed by four parts. Part one covers the performance management; part two covers the succession planning. In part three, a model is offered which supports the link. In part four, there are conclusions of the field research that we have made.
Keywords: Insan Kaynakları; Organizasyon; Performans Yönetimi