Toplam kalite kültürü olan kurumlarda örgütsel iletişim (Mercedes-Benz Türk A.Ş. ve Garanti Bankası uygulaması örneği) - Başkurt, Saadet (My University, 2003)
Soyadı: Saadet Başkurt letişim Bilimleri Halkla İlişkiler Prof. Dr. Mahmut Recep Oktay Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- Temmuz 2003 Toplam Kalite Yönetimi, Kalite, Kalite Kültürü, Kültür, Kalite, İletişim, Örgütsel İletişim

TOPLAM KALİTE KÜLTÜRÜ OLAN KURUMLARDA ÖRGÜTSEL İLETİŞİM ( MERCEDES- BENZ TÜRK A.Ş. VE GARANTİ BANKASI UYGULAMA ÖRNEĞİ) Son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucu ayakta kalmak isteyen şirketler Toplam Kalite Yönetimini benimsemişler ve yönetim felsefelerinin odak noktası olarak insanı görmeye başlamışlardır. İnsanı faaliyetlerinin varlık sebebi olarak gören Toplam Kalite Yönetimi anlayışı bu özelliği ile aynı şekilde varlığını insan kaynağından alan 'iletişim' kavramı ile çok sıkı bir bütünsellik içerisindedir, çünkü Toplam Kalite Yönetimi felsefesi altında örgütlenen bireylerin bigi, düşünce, duygu, tutum ve davranış kalıplarının iletişim ve etkileşim yoluyla bireyler arasında paylaşıldığı görülmektedir. Bu çalışma Toplam Kalite Yönetimi anlayışını benimseyen şirketlerin Toplam Kalite Kültürünü Çalışanlarla paylaşma sürecinde örgütsel iletişime ne kadar önem verdikleri ve bu bağlamda ne kadar başarılı olduklarını göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Name & Surname : Saadet Başkurt Field: Communication Sciences Programme : Public Relations Supervisor : Professor Dr. Mahmut Recep Oktay Degree awarded and date : Master of Arts, July 2003 Total Quality Management, Quality, Quality Culture, Culture, Communication, Organizational Communication ABSTRACT ORGANIZATIONAL COMMUNICATION IN SOCIETIES WITH TOTAL QUALITY CULTURE (MERCEDES-BENZ TÜRK INC. AND GARANTI BANK APPLICATION SAMPLE) Due to the problems faced in the recent years, the Companies targeting to survive assumed Total Quality Management and put the human on the focus of their management philosophy. The Total Quality Understanding, considering human as its primary motive of its existence is in a very tight integrity with the concept of communication, because the individuals organized under the umbrella of Total Quality Management are shown to share information, thoughts, senses, conducts and behavioral forms by means of communication and interaction. This study has been made for the purpose of showing how important is the organizational communication for the companies appropriating the concept of Total Quality Management and how successful they are in this context.
Keywords: Büro hizmetleri; İletişim; İletişim, Örgütlerde; Şirketler; Toplam Kalite Yönetimi; Yönetim ve yardımcı hizmetler