Çeşitli remineralizasyon ajanlarının dentin remineralizasyonuna etkisinin incelenmesi - Yılmazkasapoğlu Türkay, Ece (My University, 2023)
Amaç: Farklı remineralizasyon ajanlarının dentindeki etkinliği incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Süt ve daimi dişler (80 çürüksüz/ 80 doğal çürüklü), Deiyonize Su (Negatif Kontrol), %5 Sodyum Flor (%5 NaF)(President;Proshield), Kazein Fosfopeptid-Amorf Kalsiyum Flor Fosfat (%10 CPP-ACP + 900ppmF) (GC; MI PastePlus) ve Kalsiyum Gliserofosfat (CaGP) + Magnezyum + %10 Ksilitol (R.O.C.S. Medikal Mineral) şeklinde 4 gruba ayrılmıştır. Çürüksüz grup, 96 saat demineralizasyon solüsyonunda bekletildi. Ajanlar, örneklere 8 gün-pH döngüsü ile uygulandı. Başlangıç, demineralizasyon ve pH-döngüsü sonrası Yüzey Mikrosertlik iyileşme yüzdesi (%SMHR) ve X-ray Floresans Spektrometresi (XRF) (Ca(%wt), P(%wt), Ca/ P) yapılarak hesaplandı. Taramalı Elektron Mikroskobuyla (SEM) yüzeyler değerlendirildi. İstatistikte SPSS 22,0 kullanıldı. Bulgular: %SMHR daimi dişlerde sırasıyla; doğal çürükte, %5NaF > CPP-ACFP > CaGP > Deiyonize su; yapay çürükte ise %5NaF > CPP-ACFP > CaGP > Deiyonize su şeklindedir. CaGP ve CPP-ACFP arasında fark olmadığı (p=0,438), %5NaF>CPP-ACFP ve %5NaF>CaGP arasındaki farkın istatistiksel anlamlı olduğu bulunmuştur (p0,05). Süt dişlerinde (tüm örnekler) ajanları %SMHR farklılık yoktur (p>0,05). Tüm örneklerin %XRF değerlerinin istatistiksel anlamlı olmadığı bulunmuştur (p>0,05). SEM görüntüsünde yüzeyde deiyonize su grubu hariç mineral birikimi gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Remineralizasyon ajanlarıyla demineralize dentin matriksinde remineralizasyon oluşturmuştur. Dentinde etkinliklerini uzun süreli çalışmalarla değerlendirmek gerekmektedir.

Objective: This study was examined the effect of different remineralization agents on dentin remineralization. Materials and Methods: Primary and permanent teeth (80 caries-free/ 80 natural caries); Deionized Water (Negative Control), 5% Sodium Fluoride (5% NaF) (President; Proshield), Casein Phosphopeptide-Amorphous Calcium Phosphate Fluoride (10% CPP-ACP + 900 ppm F)(GC; MI PastePlus) and Calcium Glycerophosphate (CaGP) + Magnesium + 10% Xylitol (R.O.C.S. Medical Mineral) were divided into 4 group. Caries-free dentin samples were immersed for 96-hours in demineralization solution. Agents were applied with 8 days-pH-cycling. Surface Microhardness Recovery percentage (%SMHR) was calculated at the beginning, demineralization and pH-cycle. Ca(%wt), P(%wt) and Ca/ P were analyzed by X-ray Fluorescence Spectrometer (XRF). Surface were evaluated by Scanning Electron Microscopy (SEM). Statistical analysis was performed using SPSS 22.0. Results: %SMHR values in permanent teeth; natural caries was 5%NaF>CPP-ACFP>CaGP>Deionized water, additionally artificial caries was 5%NaF>CPP-ACFP>CaGP>Deionized water, both respectively. Also, There was no difference between CaGP and CPP-ACFP (p=0,438), statistically difference was in 5%NaF>CPP-ACFP and 5%NaF>CaGP (p0.05) and there was no difference in natural and artificial caries of primary teeth (p>0,05). %XRF were not statistically significant in all groups (p>0,05). SEM showed mineral deposition on whole samples surface, except deionized water groups. Conclusions: Remineralization occurred in the demineralized dentin matrix with agents. It is necessary to evaluate the efficacy in dentin lesions with long-term studies.
Examination of the effects of different remineralizing agents on dentin remineralization
Keywords: calcium glycerophosphate; CPP-ACFP; Diş hastalıkları; kalsiyum gliserofosfat; Periodontal diseases; Peryodontal hastalıklar; remineralizasyon.Surface microhardness (SMH); remineralization; Tooth diseases; X-ray floresans spektrometre (XRF); X-ray fluorescence spectrometry (XRF); Yüzey mikrosertlik (SMH)