Nükleer, biyolojik ve kimyasal korunma amaçlı koruyucu tekstillerin Türkiye’de üretilebilirliği - Beyit, Ali (My University, 2006)
NÜKLEER, BİYOLOJİK VE KİMYASAL KORUNMA AMAÇLI KORUYUCU TEKSTİLLERİN TÜRKİYE’DE ÜRETİLEBİLİRLİĞİ Bugün, sanayinin çeşitli sektörlerinde çalışanların sağlık ve emniyeti ile ilgili standartlar ve çevre koşullarının kontrolü değişmiştir. Bu bakımdan koruyucu teçhizat hususunda çok geniş bir alanda araştırma ve geliştirme yapılmaktadır. Koruyucu teçhizat; koruyucu giysiler yanında kep, yelek, eldiven, bot vs. gibi aksesuarları da kapsamaktadır. Fakat bu çalışmada koruyucu teçhizatın en önemli kısmı olan koruyucu giysiler, özellikle NBC etkenlere karşı koruyucu askeri giysiler incelenmiştir. Bu tezde öncelikle koruyucu giysilerin tanımı ve sınıflandırılması, koruyucu giysilerin tarihi gelişimi, koruyucu giysilerin sektörü, koruyucu giysilerde kullanılan lifler, koruyucu giysilerin kullanım alanları ve koruyucu giysilere uygulanan test standartları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Daha sonra koruyucu giysilerin yapısı ve NBC korunma amaçlı koruyucu tekstiller hakkındaki konulara yer verilmiştir. En son olarak dış ve iç kumaşa uygulanan testler hakkında bilgi verilerek bunlar tartışılıp sonuçlarıyla NBC korunma amaçlı koruyucu tekstillerin Türkiye’de üretilebilirliği hakkında gerekli incelemeler yapılmıştır. Sonuç olarak bu incelemelere göre henüz Türkiye’de üretilemeyen fakat örnek kumaş üstünden yapılan analizlere göre bu kumaşların Türkiye’de üretilebileceği sonucuna varılmıştır.

PRODUCEABILITY OF NUCLEAR, CHEMICAL AND BIOLOGICAL (NBC) PROTECTIVE FABRICS IN TURKEY Health and safety standards related to people in different sectors in industry and methods of environmental protection have been improved. Inrecent times research and developments related to protective equipments are also made on a large scale. Protective equipments include caps, vests, gloves, boots in addition to protective garments. In this study, protective garments especially protective military clothing against nuclear, chemical, biological agents were studied. In this study, firstly the informations about definition classifications of protective clothing and, historical background, and fibers used, end uses and testing standards applied to protective clothing were given. Secondly, construction of protective clothing were described and additional informations about NBC fabrics were given. Description of testing methods applied to both inner and outer fabrics were made. The results obtained were discussed and possibilities of producing of NBC (nuclear, chemical, biological) fabrics in Turkey were evaluated. In the result, section all the results were, evaluated and producibility of NBC fabrics in Turkey were discussed.
Keywords: Koruyucu Kumaşlar; Tekstil