Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının performans değerlemesi ve Türkiye uygulamamsı - Yetgin, Feyzullah (My University, 2002)
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ile kez Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yasal düzenlemeler ile 1960 yılında kuruluş izni almışlar fakat 1990'lı yıllara kadar çok sınırlı bir rol oynamışlardır. Ülkemizde, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları SPK'nın 22.07.1995 tarihli ve buna bağlı ek seri VI, No: 8 sayılı tebliğleri ile sermaye piyasalarına gayrimenkul finansman yöntemi ve yatırım şirketleri olarak kazandırılmışlardır. Bu çalışmanın amacı; GYO şirketlerinin, gerek içsel performans ölçüm ve yönetim sistemleri için, gerekse SPK'nın, yatırımcıları daha etkin olarak bilgilendirmelerini sağlayabilmek amacıyla, performans ölçüm ve yönetim modeline ihtiyaç olduğu düşüncesinden haraketle, bir model öneri ve uygulaması sunmaktır. Uygulanan model dört ana perspektiften oluşan Balanced Scorecard modelidir. GYO Şirketleri, SPK tebliği'nin gerektirdiği raporlamaları, Kurul'a istenen periyodlarda sunmaktadırlar. Ancak BSC modeli ile GYO şirketleri dört ana perspektif çerçevesinde daha kapsamlı ve etkin performans ölçüm ve yönetimi yapabilecekler, buna bağlı olarak da raporlamalar daha kapsamlı ve aydınlatıcı olabilecektir. GYO şirketlerinin modern performans ölçüm ve yönetim anlayışı ile yönetilmesi ve ayrıca sermaye piyasalarının etkin ve güvenli işletilmesi görevini üstlenen SPK'nın bu amacını yerine getirebilmesini için BSC modelini esas alan raporlamalar alması hususu bir öneri olarak ilgililere sunulmaktadır. Uygulamacıların, modelin oluşturulmasında, departmanlar ve çalışanlar düzeyinde üç boyutlu olarak bilgi sistemlerinin etkin kullanımı yoluyla, tamamen entegre bir yapıyı oluşturarak çok daha kapsamlı bir BSC performans ölçüm ve yönetim modelini örnek çalışma ışığında uygulamaya koyabileceklerdir. Although real estate investment companies became permission for establishment the first time by legal arrangements made in the United States of America in 1960, they played a very limited role till the 1990' ies. In our country, real estate investment companies, were established in the capital markets as real estate financial methods and investment companies by bulletins of the official Capital Market Committee from July 22, 1995 and connected annex serial VI, no. 8. The aim of this study is to offer a model suggestion and its application, based on the idea that real estate investment companies need a performance measurement and management model for both, their internal performance measurement and management systems and to make sure that the investors are more effective informed by the Capital Market Committee. The applicated model is the ''Balanced Scorecard'' model made of four main perspectives. Real estate investment companies present the reports required by the bulletins of Capital Market Committee, to the committee within determinate periods. However the BSC model and the real investment companies will make a more extensive and effective performance measurement and management within the scope of the four main perspectives and connected with this the reports will be more extensive and enlightening. In order to fulfill the aim of the the Capital Market Committee, who undertakes the mission of managing the real estate investment companies by a comprehension about modern performance measurement and management, as well as operating the capital markets effectively and safely, the committe shall accept reports based on the BSC model and this matter is presented to the competent authorities as a suggestion. The applicants will bring in application during the forming of the model, in the light of an exemplary study, a much more extensive BSC performance measurement and management model by creating a completely integrated structure by an effective use of information systems in three dimensional mode at department and staff level.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Performans Değerlemesi; Yatırım