Üniversite öğrencilerinin tanrı ile ilişkilerinin bağlanma kuramı açısından değerlendirilmesi - Subaşı, Hacer (My University, 2012)
lanma, Tanrı’ya Bağlanma, Tanrı’ya Bağlanma Enavnteri, İkame ÖZET ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TANRI İLE İLİŞKİLERİNİN BAĞLANMA KURAMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu kesitsel araştırmanın amacı, yetişkin bağlanma tarzları ile Tanrı’ya bağlanma tarzları arasındaki ilişkiyi Türk örnekleminde incelemektir. Çalışmaya Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde eğitim gören 109 kişi ile İstanbul şehrindeki çeşitli üniversitelerde ilahiyat dışı bölümlerde okuyan 104 kişi katılmıştır. Katılımcıların yetişkin bağlanma tarzları, Yetişkin Bağlanma Ölçeği ile, Tanrı’ya bağlanma tarzları ise; Tanrı’ya Bağlanma Ölçeği ve Tanrı’ya Bağlanma Envanteri (TBE) ile ölçülmüştür. Katılımcıların hem insanlara hem de Tanrı’ya güvenli bağlanmaya eğilim gösterdiği tespit edilirken, ilahiyat eğitim alanların almayanlara kıyasla Tanrı’ya daha güvenli bağlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, sosyo-demografik değişkenlerle Tanrı’ya bağlanma tarzları arasındaki olası ilişkiler tartışılmıştır. Yetişkin bağlanma tarzı ile Tanrı’ya bağlanma tarzı arasındaki ilişkiyi analiz etmek için gerçekleştirilen ANOVA ve t-test sonuçlarına göre, Tanrı’ya kaçıngan bağlanma tarzı ile kaygılı yetişkin bağlanma tarzı arasında kısmen anlamlı bir ilişki bulunurken, özellikle yetişkinlikte kaygılı bağlanma ile Tanrı’ya kaygılı bağlanma arasında oldukça anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen bulgular ile, literatürdeki ikame hipotezi desteklenmiştir. Attachment, Attachment to God, Attachment to God Inventory, Correspondence

AN EVALUATION OF UNIVERSITY STUDENTS’ RELATIONSHIP WITH GOD ON THE BASIS OF ATTACHMENT THEORY The objective of this cross-sectional study was to investigate relationship between adult attachment styles and attachment to God styles on Turkish sample. In this study, 109 individual from Theology Faculty of Marmara University and 104 individual from various non-theology departments of different universities in Istanbul were participated. Participants’ adult attachment styles were measured via Adult Attachment Scale and their attachment to God styles were measured both via Attachment to God Scale and Attachment to God Inventory (AGI). It was found that, while participants generally have secure attachments both in their human relationships and relationship with God, individuals from theology department have higher secure attachment to God in comparison with individuals from non-theology departments. Moreover, probable relationships between socio-demographic variables and attachment to God styles were discussed. ANOVA and t-test was conducted to test relationship between adult attachment styles and attachment to God styles. As a result, it was found that while anxious adult attachment style and avoidant attachment to God style were partially correlated, spesifically a strong relationship was found between anxious adult attachment style and anxious attachment to God style. These findings indicate that, correspondence hypothesis was supported.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini