Örgütsel iklimin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin araştırılması; gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü örneği - Kartal, Baturay (My University, 2019)
Amaç: Örgütsel İklimin Örgütsel Bağlılık üzerine etkisinin ve iki değişken arasında olumlu veya olumsuz bir ilişki olup olmadığının araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın araştırma grubu İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binasında çalışan toplam 140 personel oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, Gürkan’ın 2006 yılında kullandığı Örgütsel İklim Anketi ile Allen ve Meyer’in 1993 yılında geliştirdiği ve sonradan düzenledikleri Wasti (2000) tarafından Türkçeye çevrilen ‘’Örgütsel Bağlılık Anketi’’ kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda araştırmaya katılan personellerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, çalıştıkları birim, unvan, kurumda çalıştıkları süre, medeni durum gibi hipotezlerin sonucunda örgütsel iklim ve Örgütsel bağlılık anketlerinin sonucunda elde edilen verilerin normal dağılım gösterdiği tarafımızca tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda örgütsel iklim ile örgütsel bağlılık arasında %33’lük pozitif bir ilişki olduğu gözlemlenmektedir. Purpose: It is aimed to investigate the effect of Organizational Climate on Organizational Commitment and whether there is a positive or negative relationship between two variables. Materials and Methods: The research group of the study is consisted of a total of 140 personnels who are working in the service building of Istanbul Provincial Directorate of Youth and Sports. ‘Organizational Climate Questionnaire’ which was used by Gürkan in 2006 for his master thesis, and ‘Organizational Commitment Questionnaire’ which was developed by Allen and Meyer in 1993 and later translated into Turkish by Wasti (2000) are used for the research as a data collection tool. Findings: It has been determined that the data obtained from the result of ‘Organizational Climate and Commitment Questionnaires’ are normally distributed as a result of the hypotheses such as gender, age, educational status, the unit they work, title, the time they worked in the institution, the marital status. Results: As a result of the study, a positive relationship between organizational climate and organizational commitment is observed in a percentage of 33.
Keywords: Organizational Commitment; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel İklim; Spor Organizational Climate; Sports