Doğrudan yabancı yatırımların makroekonomik etkilerinin seçilmiş ülkeler ile analizi - Baykal, Muhammet Melikşah (My University, 2019)
Bu çalışmada, eski kırılgan beşli ülkeleri olan Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika’da doğrudan yabancı yatırımların ihracat ve milli gelire olan etkileri, 1990-2017 dönemi verileri kullanılarak, iki farklı ekonometrik model yardımıyla, panel veri analiziyle incelenmiştir. Serilerin durağanlığı; LLC ve IPS panel birim kök testleriyle incelenmiş ve bütün serilerin I(1) oldukları görülmüştür. Modellerde yer alan seriler arasında eşbütünleşme ilişkisinin varlığı; Pedroni (2004) panel eşbütünleşme testiyle sınanmış ve her iki modelde de yer alan serilerin de eşbütünleşik oldukları tespit edilmiştir. Regresyon analizleri; Panel FMOLS yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve ülkelerin ihracatının; doğrudan yabancı yatırım stoku %1 arttığında ortalama %0.06, ithalat %1 arttığında ortalama %0.81 oranında, milli gelirlerinin ise; doğrudan yabancı yatırım stoku %1 arttığında ortalama %0.12, ihracat %1 arttığında ise ortalama %0.79 oranında artmış olduğu belirlenmiştir. Seriler arasındaki nedensellik ilişkileri; Dumitrescu ve Hurlin (2012) panel nedensellik testiyle incelenmiş ve doğrudan yabancı yatırımlar ile ithalat ve milli gelir arasında iki yönlü, doğrudan yabancı yatırımdan ihracata doğru tek yönlü nedensellik ilişkileri belirlenmiştir. Nedensellik testinde ayrıca milli gelir ile ihracat arasında da iki yönlü nedensellik ilişkileri tespit edilmiştir.

In this study, effects of foreign direct investment on exports and national income in old fragile five countries which are Turkey, Brazil, India, Indonesia and South Africa were analyzed by using data for period 1990-2017 and with help of two different models. Firstly, LLC and IPS panel unit root tests were used for determining stationary of variables. As a result of the panel unit root tests, it was found that all variables are I(1). Secondly, Pedroni (2004) panel cointegration test was used for determining the long-term relationship between variables. As a result of the cointegration test, it was found that all variables are cointegrated. Thirdly, panel FMOLS method was used for determining regression coefficients. As a result, it is seen that a 1% increase in FDI stock increases exports by 0.06% where a 1% increase in imports increases exports by 0.81%. On the other hand, a 1% increase in foreign direct investment increases national income by 0.12% where a 1% increase in exports, increase national income by 0.79%.Finally, the causality relationship between variables was examined with Dumitrescu and Hurlin (2012) panel causality test. As a result, bidirectional causal relationship was found between foreign direct investment and imports, foreign direct investment and national income, exports and national income. Results of the test have also shown the existence of unidirectional causal relationship from foreign direct investment to exports.
Keywords: Doğrudan Yabancı Yatırımlar; Export; Finance; İhracat; Maliye; Milli Gelir; National Income; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi Foreign Direct Investments