Performans yönetimi sistemi ve bir uygulama örneği - Gökay, Ali İhsan (My University, 2001)
Günümüzde iş dünyasındaki şirketlerin büyük ve önemli değişimler yaşadıklarını görüyoruz. Bugün iş dünyasını değişime zorlayan pek çok baskı unsuru vardır. Global pazarın oluşması, teknolojinin hızla ilerlemesi ve daha pek çok değişim, bugünün rekabetçi iş ortamını belirliyor. Bu yüzden insan kaynakları çalışanlarını da içine alan yönetici grubu, şirketlerini bu değişime karşı nasıl şekillendireceklerini bilmek ve böylece şirketlerine stratejik avantaj kazandırmak için liderlik yapmak durumundadırlar. Günümüzde; yapılan işin kendisi kadar, o işi yapan kişiler de önem kazanmıştır. İşte bu nedenle, Toplam Kalite ortamında yaşayan şirketler çalışanlarını da birer müşteri olarak görüp, tıpkı dış müşteriler gibi onların da beklentilerini öğrenmeye ve karşılamaya çalışmaktadırlar. Genel olarak, çalışanların şirketlerine olan bağlılıklarının ölçümüne yönelik yapılan anketlerde dile getirilen beklentiler şöyle özetlenebilir : · Şirket amaç ve hedeflerinin çalışanlara açıklanması, · Şirketin hedeflerinin belirlenmesine katkıda bulunması, · Kendi hedeflerinin saptanmasında söz sahibi olması, · Eğitim planlarının yaptıkları işin hedeflerine göre düzenlenmesi, · Yıl içinde gösterdiği performansın yöneticisi ile karşılıklı görüşmelerle değerlendirilmesi, · Kariyer planları ile ilgili yöneticileri ile görüş alışverişinde bulunmaları, · İşlerine yaptıkları katkının ölçüsü oranında ücretlerinin ayarlanmasıdır. Bu beklentilerin karşılanması için şirketlerde ilk aşamada Performans Yönetimi sistemlerinin oluşturulması; ardından sistemin sonuçlarının gelişim/ eğitim planlaması, kariyer planlama ve organizasyonel yedekleme çalışmaları, ücret ve ödül yönetimi ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Performans Yönetimi Sistemi samimi ve dürüst bir iletişim ortamında en etkin sonuçları verir. Yönetim ihtiyaçlarını, görevlerini ve amaçlarını açıklamalı, çalışanlar da işlerinin en iyi nasıl yapılacağına ilişkin kendi görüşlerini bildirmelidir. Şirketin hedefleri çalışanların kişisel hedeflerine dönüştürülmeli; bu hedeflerin izlenebilmesi için işlerin nasıl yapılacağı ve ilgili performans kriterleri belirlenmelidir.Çalışanlar bunlara göre değerlendirilmelidir. Performans Yönetimi Sistemi; yönetici ile çalışanın önemli iş konularını, beklentilerini tartışabilmeleri için iyi bir fırsattır. Bir organizasyonda çalışan kişilerin yetenekleri birbirinden farklıdır. İyi bir performans değerlendirmesi, kişisel farklılıkları göz önünde bulundurur. İnsan Kaynakları Yönetiminin en önemli fonksiyonlarından birisi kişilerin iş başarılarını belirleyebilmek yani performanslarını değerlemektir. Performans değerlemelerin kullanıldığı Performans Yönetimi Sistemi'ndeki amaç; kişiyi bir bütün olarak tüm yönleriyle ele almak ve başarılarını ödüllendirmek, eksikliklerin giderilmesine imkan hazırlamaktır. Tez çalışmasının genelinde Performans Yönetimi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde, Performans Yönetiminin iş dünyasındaki ilk uygulamaları, sistemin her geçen gün ilerleyerek günümüzdeki modellere ulaşılması anlatılmıştır. İkinci bölümde, günümüzde pek çok şirkette uygulanmakta olan Performans Yönetimi Sisteminin ne olduğu, özellikleri, amaçları, çalışanlara, yöneticilere ve organizasyonlara getirdiği faydalar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, Performans Yönetimi Sisteminin aşamalarından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde, Performans Yönetimi Sisteminin kullanılabileceği alanlar ve bunlarla ilişkisi açıklanmıştır. Ayrıca bu bölümde Performans Yönetimi Sisteminin, Toplam Kalite Yönetimi ile ilişkisi de açıklanmıştır. Beşinci bölümde, Performans Yönetimi Sisteminin yürütülmesi sırasında karşılaşılabilecek problemler açıklanmıştır. Altıncı bölümde, Performans Yönetimi Sisteminin Türkiye'deki uygulamalarından bahsedilmiştir. Yedinci ve son bölümde ise, tüm bu bilgiler ışığında İSTON İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikası'nda geliştirilen ve uygulanan Performans Yönetimi Sistemi sonuçlarıyla anlatılmıştır.

Today we see that big companies in the business world experience great and important changes. There are a lot of reasons causing these changes. Present competing business situation is caused by global marketing, fast technological improvements and some other changes. That's why human resource management is supposed to help the companies how to deal with these new changes more satisfactorily. The situation today is: The doers of the work are as important as the work itself.. So the companies in the Total Quality situation consider their employees as customers and try to learn their expectations and attempt to please them. In the surveys to the employees based on their loyalty to their companies, their expectations can be summarized as below: They would like; - to be told the purposes and the targets of the company, - to help the company prepare the targets, - to be authorised to prepare their own targets, - to evaluate their performance with their bosses, - to discuss career plans with the authorised administrators, - to be paid in accordance with their success. - Their educational plans to be organized according to the targets of the job they do. In order to meet these expectations, the companies should first establish the Performance Management System, then development / training and career planning and organizational promotions should be in accordance with the wages and promotional techniques. Performance Management System can give the most effective results in a sincere and honest communicating situation. Not only should the administration explain their needs, duties and purposes, but the employees should tell their points of view about how to carry out their duties the best. The targets of the company should be converted into the employees' targets; in order to follow these targets, how to carry out the duties and performance criteria should be determined. Employees should be evaluated in accordance with them. Performance Management System is a good opportunity for both the administration and the employees to discuss the duties and their expectations together. People working in an organization have different abilities. A good evaluation of performance puts these differences into consideration. One of the most important duties of the Human Resource Management is to evaluate an employee's success at work, that is his / her performance. The purpose of the Performance Management System is to evaluate a person as a whole with his or her all sides and to reward his / her success and give the opportunity to make up the inefficient sides. Knowledge about Performance Management has generally been dealt with throughout this thesis. In the first section, chronological development of Performance Management up to the present time has been mentioned. In the second section, what the Performance Management System- used in most firms today- is, its characteristics, its purposes, and the advantages to the employees, to the management and to the organisations have been explained. In the third section, the steps of the Performance Managament System have been stated. In the fourth section, the fields where the results of Performance Management system can be carried out have been explained. In addition to this, relations between the Pereformance Management System and the Total Quality System have been handled. In the fifth section, the problems which might be met during the applications have been explained. In the sixth section, examples of the Performance Management System carried out in Turkey have been given. In the seventh and the last section, the Performance Management System improved and carried out in ISTON, Ready-Mix Concrete and Products Factory, with the above mentioned knowledge has been explained along with its results.
Keywords: PERFORMANS YÖNETİMİ; YÖNETİM VE ORGANİZASYON