Ağız mukozasındaki yaraların kapatılmasında karbondioksit lazer lehimlemesi ile suturun karşılaştırılması - Çıtır, Mete Mustafa (My University, 2001)
Lazerle doku lehimlemesi bir çok dokuda deneysel olarak kullanılmasına ve başarılı sonuçlar alınmasına karşın, tekniğin ağız mukozasında kullanıldığı çalışmaların sayısı son derece sınırlıdır. Diğer dokularda yapılan çalışmalar gözönüne alındığında, sistemin sahip olduğu avantajlar olan çabukluk, daha iyi yara iyileşmesi ve sıvı sızdırmazlığı sağlaması, ağız ve çene cerrahisi açısından da faydalı olabilecek özelliklerdir. Bu çalışmanın amacı, sutur ve lazer lehimlemesini, sıvı sızdırmazlığı ve yara iyileşmesi açısından, klinik ve histolojik olarak karşılaştırmaktır. Çalışmada Yeni Zelanda Beyaz tavşanları kullanıldı. On adet deneğin maksiller ve mandibüler bukkal vestibüllerinde toplam 39 adet mukozal ensizyon yapıldı. Bu ensizyonlardan 23 tanesi lazer lehimlemesi ile, 16 tanesi sutur ile kapatıldı. Doku lehimlemesi amacıyla sıcaklık kontrollü Karbondioksit (CO2) lazeri, lehim ajanı olarak ise %50 lik insan albümini, sutur materyali olarak ise 4-0 Vicryl kullanıldı. Kapatılan yaraların sıvı sızdırmazlığını kontrol etmek amacıyla toluidin mavisi kullanıldı. Her yara, kapatıldıktan sonra toluidin mavisi ile yıkandı ve 24 saat sonra submukozal doku boyanması klinik ve histolojik olarak arandı. Yara iyileşmesini karşılaştırmak amacıyla ise bütün deneklerden 24 saat, 1 hafta ve dört hafta sonunda eksizyonel biyopsiler alındı. Alınan biyopsiler, Tel Aviv Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Oral Patoloji Anabilim Dalında değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda ağız mukozasında sıvı sızdırmazlığı sağlamada lazerle doku lehimlemesinin suturdan çok daha etkili olduğu ve daha iyi ve hızlı yara iyileşmesi sağlama kapasitesine sahip olduğu saptandı.

CO2 LASER WELDING IN ORAL MUCOSAL INCISIONS: A COMPARITIVE STUDY Tissue welding techniques have been successfully used in many different tissues, but its intraoral use has been reported in very few studies. Since the technique has very promising results in other types of tissues, its evaluation from an oral and maxillofacial point of view is beneficial. The qualities of suturing and welding were compared on the basis of wound healing and watertightness. Ten New Zealand White Rabbits were used in the study. Twenty-three incisions for laser welding, and sixteen for suturing were performed in animals' upper and lower buccal vestibules. CO2 laser with a temperature feedback control system was used for welding, and 50% human albumin was applied as the soldering material. 4-0 Vicryl was selected as the suturing material. Evaluation was made on histological wound healing properties, as well as the degree of watertightness, which was examined with toluidine blue. It diffusely stains the connective tissue cells for at least 24 hours, whereas no staining is observed in epithelial cells for such a long period. This data is proved during the preliminary study. After closure of the wound, regardless of which method was used, toluidine blue was applied to the repaired mucosa. In order to evaluate watertightness, operation sites were checked for tissue staining macroscopically, and for histological examination, biopsies were taken at the 24th hour, 1 week and 4 weeks post surgery. Results revealed that CO2 laser welding provides a more effective watertight seal and healing in oral mucosa, in comparison to suturing.
Keywords: Cerrahi; Diş Hastalıkları