ÇİZGİ ROMANIN ESER NİTELİĞİ VE ÇİZGİ ROMAN ÜZERİNDE ESER SAHİPLİĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Çizgi roman; art arda gelen resimlerin bir metinle birleşme suretiyle olu-şan bir anlatım biçimidir. Bu tanım, çizgi romanın eser türünün belirlenmesinden, çizgiroman üzerindeki eser sahipliğine kadar birçok noktada önem taşımaktadır. Çizgi ro-man, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında güzel sanat eseri olarakkorunmaktadır.Çizgi romanın içeriğindeki resim ve metin kısımları, oluşturdukları bütün haricindebirbirlerinden ayrı olarak da ekonomik anlamda değerlendirilmesi mümkün parçalardır.Çizgi romanın bu niteliği, üzerindeki eser sahipliği yönünden de çeşitli ihtimallerindoğmasına neden olmaktadır. Çizgi romanın hususiyet taşıyan tüm unsurları tek bir kişitarafından meydana getirilmiş ise bu kişi eser sahibi olacaktır. Metin ve resimlerin farklıkişiler tarafından meydana getirilmesi halinde ise bölünebilir ortak eser sahipliğindenbahsedilecektir. Bu durumda, yazar ve çizer kendi ürettikleri kısımları bağımsız şekildede kullanma hakkına sahip olacaktırlar. İş ilişkisi kapsamında üretilen çizgi romanlardaise eseri meydana getiren kişi eser sahibi olmakla birlikte, onu çalıştıran kişi de eserüzerinde belli haklar yönünden ruhsat hakkı elde edecektir.

Comics is a form of narration that is formed by merging the sequential images with a text. This structure is important in many points such as determining type of work and authorship of the comics. These parts, images and text, can be evaluated economically independently of comics. The comics, is protected as a work of fine art under the Law on Intellectual and Artistic Works No. 5846. There are various possibilities for the authorship of the comics. If a single person creates all the characteristic elements of the comics, that person will be the author of the work. If the different persons create the text and images, there is a compound work. In this case, the writer and the illustrator can use independently the parts they produce. If a comics produced within the context of employment relationship, the person who created the work will be its author but the employer will obtain a license for certain rights on the work.
Qualification of Comics as Copyrighted Work and Authorship of Comics
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri