Growth treatment response vector (GTRV) analysis in class III patients - Youssef, Mohammad Said (My University, 2006)
1. ÖZET Class III hastalarinda Büyüme Tedavisi Cevap Vektörü (GTRV) Değerlendirmesi Çalışmamızın amacı Sınıf III hastalarında, yüz maskesi kullanımı sonrasında oluşan mandibuler büyümenin tahmin edilmesi ve ileriki dönemlerde ortaya çıkabilecek cerrahi tedavi ihtimalinin değerlendirilmesidir. On üç adet Sınıf III hastanın (7 erkek ve 6 kız olmak üzere) lateral sefalometrik filmleri Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti nden seçilmiştir. Erkek hastaların yaşları 11.22 yıl ile 13.70 yıl arasında değişerek, ortalama 12.46 yıl olarak; kız hastaların yaşları da 9.5 yıl ile 13.21 yıl arasında değişerek, ortalama 11.4 yıl olarak kaydedilmiştir. Tez çalışmasında birincisi yüz maskesi tedavisi sonrasında ve ikincisi de 2-4 yıllık follow-up süresi sonunda alınmış olmak üzere her bir hastaya ait 2 adet sefalometrik film kullanılmıştır. Bu filmler üzerinde Growth Treatment Response Vector (GTRV) analizini kullanarak aşırı mandibüler büyüme tahmininin yapılması amaçlanmıştır. Bu analize gore GTRV oranı 0.33 ile 0.88 arasında olan bireyler kamuflaj tedavisiyle ortodontik olarak düzeltilebilirken GTRV oranı 0.33’ün altında olan hastalarda yüz maskesi tedavisini takiben aşırı mandibular büyüme gözlenmekte ve yüz maskesi ile elde edilen olumlu iskeletsel değişikler korunamamaktadır. GTRV oaranı 0.38’in altında olan bireylerin de cerrahi tedavi olasılığı konusunda uyarılmaları gerekmektedir. Sonuç olarak. incelediğimiz on üç Sınıf III maloklüzyonlu hasta içerisinde sadece iki adet hastanın Growth Treatment Response Vector (GTRV) oranlarını 0.33’den düşük olarak tespit edilmiştir. GTRV oranları 0.20 ve 0.27 olan bu 2 hastanın ortognatik cerrahiye ihtiyaç duyduğunu gözlemlenmiştir.GTRV oranları 0.33 ve üzeri olup 0.38’in altında olan 3 hastanın da şu anda iskeletsel ilişkileri ve oklüzyonları normal olmasına rağmen ileri de cerrahi tedaviye gereksinim duyabilecekleri belirlenmiştir. Anahtar sözcükler: GTRV, Sınıf III maloklüzyon, yüz maskesi, büyüme tahmini 2.

The aim of our study was to predict mandibular growth in Class III patients after using face mask and to assess the need for future orthognathic surgery. Lateral cephalometric radiographs of 13 patients, (7 males and 6 females) were made available from the archive of Marmara University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. The age of the male patients ranged from 11.22 to 13.70 years with an average of 12.46 years. The age of the female patients ranged from 9.5 to 13.21 years with an average of 11.4 years. Mean age for the study group was 11.93 years. Two cephalometric radiographs from each patient comprised the material of the present study; one post treatment radiograph and another radiograph within 2-4 years of follow-up period. The aim of the present study was to perform Growth Treatment Response Vector (GTRV) analysis on these cephalograms to predict excessive mandibular growth after facemask treatment. It was suggest that Class III patients with a mild to moderate Class III skeletal pattern and a GTRV ratio that falls between 0.33 and 0.88 can be successfully camouflaged with orthodontic treatment. Class III patients with excessive mandibular growth together with a GTRV ratio that falls below 0.38 should be warned of future need for orthognathic surgery. It was found that only 2 cases out of 13 cases, the (GTRV) ratio was below 0.33, indicating a definite need for surgery. Three cases had GTRV values below 0.38 but higher than or equal to 0.33, indicating possibility of future need of surgery. GTRV, Class III malocclusion, face mask, growth prediction
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi; Ortodonti