Ayrımcılık algısının kaytarma davranışları üzerindeki etkisi : gıda sektörü üzerine bir araştırma - Balta, Ceylan (My University, 2020)
Günümüzde sanal kaytarma gibi yeni kavramların yanında sosyal kaytarma ve ayrımcılık gibi eski ve köklü kavramların yaratmış olduğu olumsuzluklar, yapılan araştırmalara rağmen halen devam etmektedir. Rekabet avantajı elde etmek isteyen firmaların ise şirketin verimliliğini ve çalışanların performansını etkileyen faktörleri tespit ederek önlemler alması önem teşkil etmektedir. Bu nedenle üretim karşıtı davranışlar olarak adlandırılan, hala etkisini sürdüren sosyal kaytarma davranışı ile gelişen teknolojiyle etkisini yeni yeni hissettiğimiz sanal kaytarma davranışını tetikleyen ayrımcı politikaların tespitine ve etkilerine yönelik araştırmalara hız verilmesi gerekmektedir.Bu araştırmanın amacı, algılanan ayrımcılık davranışlarının kaytarma (sanal kaytarma, sosyal kaytarma) eylemleri üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Bu amaçla yürütülen araştırmada İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren büyük ölçekli gıda işletmelerinde farklı departmanlarda görev alan 284 beyaz yaka çalışandan veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplamak için kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde güvenilirlik, faktör, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda ayrımcılık boyutunun kaytarma davranışlarıyla pozitif yönlü ilişkide olduğu ve ayrımcılık boyutunun kaytarma davranışlarını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Fakat performans ve yetkinlik boyutuyla kaytarma davranışları arasında anlamlı bir etkiye rastlanmamıştır. Bu nedenle araştırma hipotezleri kısmen kabul edilmiştir.

Today, in addition to new concepts such as cyberloafing, the negativities created by old and deep-rooted concepts such as social loafing and discrimination still continue despite the researches. It is important for companies that want to gain competitive advantage to take measures by determining the factors affecting the company’s productivity and employees’ performance. For this reason, it is necessary to accelerate the research and determination of the discriminatory policies, which are called anti-production behaviors, which still trigger the effect of social loafing behaviors and the technology of developing cyberloafings that we have just felt the impact of.The goal of the study is to determine the effect of perceived discrimination behaviors on the actions of cheating (social loafing, cyberloafing). In the research carried for this purpose, data was collected from 284 white-collar employees working in different departments in large-scale food companies operating in İzmir Kemalpaşa Organized Industrial Zone. In the research sampling method was used to collect data. Reliability, factor, correlation and regression analyzes were used in the analysis of the data. As a result of the research, it has been determined that the discrimination dimension positively correlates with cheating behaviors and the discrimination dimension positively affects evasion behaviors. However, no significant effect was found between performance and competence dimension and evasion behavior. Therefore, research hypotheses have been partially accepted.
Keywords: Ayrımcılık Algısı; Business; Cyberloafing; Evasion Behaviors; İşletme; Kaytarma Davranışları Social Loafing; Perception of Discrimination; Personel yönetimi; Personnel management; Sanal Kaytarma; Sosyal Kaytarma