Diyabet hastalarının tedaviye uyumunu etkileyen faktörler - Taşkın, Meltem Yalçın (My University, 2006)
﻿ ﻿ Özet DİYABET HASTALARININ TEDAVİYE UYUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER Adı Soyadı: Meltem Yalçın Danışmanın Adı: Doç.Dr. Sibel Kalaça Halk Sağlığı

Giriş: Diyabetik hastalarda tedaviye uyum glisemik kontrolü etkiler; akut komplikasyonların oluşmasını engeller, kronik komplikasyonların oluşmasını geciktirir. Bu araştırma diyabet hastalarının tedaviye uyum durumu ve etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma, odak grup görüşmeleri ile yürütülen kalitatif bir çalışmadır. Araştırmaya bir üniversite ve bir devlet hastanesinin diyabet polikliniğinde takip edilen 29 hasta katılmıştır. Toplam 5 odak grup görüşmesi yapılmıştır. Bulgular: Hastalar diyabet hastalığının yaşamış oldukları psikolojik ve fiziksel travmalarla stres ve sıkıntı nedeniyle ortaya çıktığını düşünmektedir. Komplikasyonu olsun olmasın tüm diyabet hastaları için tedavi gerekliliklerini yerine getirmede zorluk yaşanmaktadır. Diyabet hastalarının uymakta en çok zorlandıkları tedavi bileşeni diyet düzenlemeleridir. Egzersiz uygulamaları ise ihmal edilmektedir. Hastalığın özyönetimi ile ilgili olarak kendi rolünün ve sorumluluklarının farkında olan hasta oranı düşüktür. Hastaları, tedavinin gereklerini “özgürlüklerine tehdit” olarak algılanabilmekte ve önemli bir tedavi engeli oluşturabilmektedir. Toplumda hastalık bilgisinin eksikliğine bağlı, diyabet hastalığı ve hastaları hakkında bazı damgalamalar söz konusudur. Genç diyabet hastaları iş bulmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak ile ilgili, kadın hastalar ise sağlık kurumu başvurusu yapma konularında sıkıntı yaşamaktadırlar. Hastanın ve toplumun insülin konusundaki olumsuz fikirleri, hastaların tedavi hizmeti aldıkları kişi ve kurumlara güvenmemeleri de tedavi uyumunu olumsuz etkilemektedir. Sonuç: Hastalarla empati kurmak, hastalığı ve tedavisi ile ilgili algı/ görüşlerini, motivasyon devamlılıklarını araştırmak gereklidir. Edinilen bilgiler ışığında, gerekli müdahaleler saptanmalı, hastanın özel psikolojik durumu da göz önünde bulundurularak danışmalık verilmelidir. Toplumun diyabet hastalığı hakkında bilgilendirilmesi, hastalar üzerindeki olumsuz etkilerinin olumlu etkilere dönüştürülmesinde yararlı olacaktır. yabet, Tedavi uyumu, Etkileyen faktörler, Sağlık çalışanları, Algılanan engeller, Damgalanma, Kabullenme. FACTORS INFLUENCING COMPLIANCE IN DIABETIC PATIENTS Name, Family Name: Meltem Yalçın Name: Doç.Dr. Sibel Kalaça Approval Date: Program: Halk Sağlığı Introduction: Compliance of diabetic patients to treatment affects glycemic control prevents acute complications and delays chronic complications. This study aims to investigate the factors which influences compliance to treatment of the diabetic patients Methods: This is a qualitative study which is proceeded by focus group interviews. A total of 29 patients who are recruited form a state and a university hospital, have participated to the study. A total of 5 focus group interviews have been held. Results: The patients think that the disease, diabetes, is caused by psychological or physical traumas, stress and difficulties that they have passed through. All diabetes patients with or without complications experience difficulties about treatment requirements. The most difficult part of the treatment that the patients experience difficulty in compliance is diet. And exercise is neglected by the patients. The number of patients who are aware of their own role and responsibility about self management of the disease is low. Patients may perceive treatment requirements as “a threat” to their freedom and this may be an important barrier to treatment. Ignorance of the community about the disease, leads to certain stigmatizations of the diabetic patients. Younger diabetic patients experience difficulties in finding a job, marriage, having children and female patients also experience difficulty in access to health service. The negative ideas of the patients and community about insulin treatment and distrust of the patients to the person and institution that provide treatment to them also affects compliance in negative way. Conclusion: To empathize with the patients, to investigate the cognitions and perceptions of the patients about the disease and the treatment are needed. By the help of the information gathered, necessary interventions should be determined and by also considering the psychological state of the patient, appropriate counseling should be given. To inform the community about diabetes may be helpful to change the negative effect of the society on patients to a positive effect. Key words: Diabetes, Compliance, Influencing factors, Health professionals, Perceived barriers, Stigmatization, Acceptance
Keywords: Halk Sağlığı