Afri̇ka’da neo-kolonyali̇zme karşı kültürel di̇reni̇ş : Güç ilkesi̇ ile fi̇kri̇n mantığı arasında bi̇r çatışma, model olarak Senegal - Kane, Alhassane (My University, 2023)
Bu araştırmada Senegal'de neo-kolonyalizmin etkilerini ve buna karşı gelişen kültürel direnişi incelemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Afrika ve Senegal kültürü üzerine genel bir anlayış ortaya konulmuş, ardından Senegal’deki kolonyal faaliyetler ve Fransız neo-kolonyalizmi üzerinde durulmuştur. Ardından ise Senegal'in kültürel direnişine odaklanarak, neo-kolonyalizme karşı kültürel direnişin Senegal'deki biçimlerinin ve etkilerinin değerlendirilmesi adına nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakatlar kullanılmış ve üç katılımcının (bürokrat ve akademisyen) bu konuda görüşleri alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ise Senegal’deki genç nesillerin kültürel mirasa daha fazla ilgi gösterdiği ve neo-kolonyalizme karşı kültürel hareketlere destek verdiği anlaşılmıştır. Bu, kültürel direnişin geleceği açısından umut verici bir gelişme olarak görülebilecektir. Bununla birlikte toplumsal eşitsizliğe karşı mücadelede kültürel direnişin önemli bir rol oynadığı, kültürel çatışmanın uzun vadeli olduğu düşünülerek kültürel direnişin sürdürülebilir olacağı anlaşılmıştır. Bu noktada kültürel direniş için Senegal'deki farklı kültürlerin bir arada var olmalarını sürdürmeleri gerekliliği ortaya çıkmıştır.

This research aims to examine the effects of neo-colonialism in Senegal and the cultural resistance that has emerged in response to it. In this regard, a general understanding of African and Senegalese culture was established, followed by a focus on colonial activities in Senegal and French neo-colonialism. Subsequently, the study centered on Senegal's cultural resistance, employing qualitative research methods, specifically in-depth interviews, to evaluate the forms and effects of cultural resistance against neo-colonialism in Senegal. Three participants, including bureaucrats and academics, were interviewed to gather their perspectives on the subject. According to the results obtained, it is evident that young generations in Senegal have shown increased interest in their cultural heritage and have supported cultural movements against neo-colonialism. This can be viewed as a promising development for the future of cultural resistance. Furthermore, it was found that cultural resistance plays a significant role in combating social inequality, and considering the long-term nature of cultural conflict, it is likely to remain sustainable. Hence, the coexistence of different cultures in Senegal is crucial for the continuity of cultural resistance.
Cultural resistance against neo-colonialism in Africa : A conflict between the principle of power and the logic of ideas, with Senegal as a model
Keywords: Africa; Afrika; Colonialism; Kolonyalizm; Neo-Colonialism; Neo-Kolonyalizm; Postcolonialism; Postkolonizm; Senegal