Malaka Sultanlıgı’nın kuruluşundan Portekiz sömürgeciliğine kadar (1400-1511) Malaka Tarihi - Azam, Ain Balkis Mohd (My University, 2020)
Malay Yarımadası’nın batı sahilinde bulunan Malaka şehri 1400 yılı civarında Paramesvara tarafından kuruldu. Malaka, uluslararası ticaret merkezi olarak gelişip bu bölgede İslam'ın yayılması ve gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Nitekim Malaka Sultanlığı döneminde Malaka şehri, Malay Yarımadası'nda İslamiyet’in yayılma merkezi olarak bilinmektedir. Malaka Sultanlığı, 1511 yılında Portekiz sömürgeciliğine kadar hüküm sürdü. Şehrin uluslar arası bir liman ve bölgede İslam’ın yayılma merkezi olarak büyük rol oynaması nedeniyle Malaka tarihiyle ilgili çalışmalar, yerel ve yabancı araştırmacılar tarafından zaman zaman ele alınmıştır. Ancak Türkiye'de XV. yüzyılda hüküm süren Malaka Sultanlığı dönemi ile ilgili Malaka tarihi üzerinde bütünsel bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle Türkiye’de Yüksek Lisans yapan Malezyalı bir öğrenci ve araştırmacı olarak danışmanımın rehberliğinde bu konuyu ele almayı uygun bulduk. Çalışmada daha çok Malay, Çin ve Portekiz kaynaklarına atıfta bulunarak Malaka Sultanlığı Dönemi’nde Malaka Şehri ve toplumunun coğrafi, siyasi, ekonomik ve sosyo kültürel yönlerinden geçmişi incelenmiştir.

Malacca was located on the west coast of the Malay Peninsula and founded by Parameswara around 1400. Malacca developed into an international trading center which eventually led to the advent of Islam. Malacca was known as the center of Islamic development in the Malay Peninsula during the era of Malacca Sultanate. Malacca Sultanate reigned until 1511 after the city falls into Portuguese’s hand. The studies on Malacca history have been written from times to times by local and foreign researchers because of the huge role it had as an international port and Islamic development center during its time. However, in Turkey, there has not been a holistic study on Malacca history during the reign of Malacca Sultanate in the 15th century. Therefore, as a Master’s student and researcher in Turkey with a guidance of my found appropriate to address these issues. This study examines the history of Malacca city aınd its society during the reign of Malacca Sultanate from geographical, political, economic, and socio-cultural aspects by referring to Malay, China, and Portuguese resources.
Keywords: City History; History; Islam; İslam; Malacca History; Malacca Sultanate; Malaka Sultanlığı; Malaka Tarihi; Social Life; Sosyal Hayat; Şehir Tarihi; Tarih