Soğuk savaş döneminde algı yönetimi ve haber - propaganda ilişkisi - Apak, Dilhan (My University, 2018)
Kitle iletişim araçlarının algılama sürecine etki etmesi neticesinde, gerçeklik algısının değişebildiği görülmektedir. Dolayısıyla, bu araçlarda yer alan haberlerin başlıca kaynağı olma gücünü elinde bulunduran iktidarlar, propaganda ve algı yönetimi çalışmalarıyla mesajlarını hedef kitleye iletebilmekte, amaca yönelik olarak hedef kitlenin algısını da etkileyebilmektedirler. Bu çalışma ile amaç, Soğuk Savaş döneminde haberin nasıl propaganda ve algı yönetimi aracı olarak kullanıldığını ortaya koymaktır. Çalışmada, Norman Fairclough’un eleştirel söylem çözümlemesi yönteminden yararlanılarak, The New York Times ve The Washington Post gazetelerinin Soğuk Savaş döneminde yayımlamış oldukları antikomünist haberler analiz edilmiştir. Bu analizler ışığında, Soğuk Savaş döneminde, anti-komünist bir algı oluşturma amacıyla haberde ve haber içeriğinde propaganda unsurunun yaygın olarak kullanılmış olduğu tespit edilmiştir. İncelenen haberlerden yola çıkarak, gerçek Soğuk Savaş amaçları açığa vurulmadan, toplumda korku yaratılarak rıza üretiminin gerçekleştirilmesinde Amerikan basınının bir araç olarak kullanıldığı görülmüştür. Türkiye’de ise antikomünizm, Amerikan propagandasının da etkisi ile gerekli yanılsamaların ve Soğuk Savaş imgelerinin yaratıldığı; hemen her kesimin kendi varlığını iktidarlar nezdinde görünür kılabildiği bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

The perception of reality can change due to the infleunce of the mass media this process. Thereby, the governments that hold the power of being the premium news source of the media can convey their messages to the target group by both propaganda and perception management activities; they can also affect the perception of the target group in accordance with the objective. The aim of this study is to show how news is used as an instrument of propaganda and perception management in the Cold War era. In the study, Norman Fairclough's critical discourse analysis method was used in order to analyze anticomunist news that The Washington Post and The New York Times published in the Cold War period. In the light of these analysis, it is determined that propaganda was widely used in the news and news content in order to establish an anti-communist perception in the Cold War era. It is seen that the American press was used as a tool in the production of consent by creating fear in the society without dissimulating the real Cold War aims. In Turkey, anti-communism is such a concept that, necessary illusions and Cold War images are created with the impact of American propaganda and by which almost every part of society were able to make its presence visible to the powers.
Keywords: Algı Yönetimi; Anti-Communism; Anti-Komünizm; Cold war; Cold War in mass media; Gazetecilik; Haber Cold War; Journalism; News; Perception Management; Propaganda; Social perception; Soğuk savaş; Soğuk savaş, Kitle iletişimde; Sosyal algı