Küresel vergi rekabeti ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisi - Jafarov, Samir (My University, 2013)
reselleşme, Vergi Rekabeti, Ekonomik Büyüme KÜRESEL VERGİ REKABETİ VE EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Bu çalışmada, küreselleşen ekonomilerde vergi rekabeti söz konusu olup, ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmektedir. Küreselleşmeyle birlikte sermaye daha da hareketli hale gelmiş ve dünyada yabancı sermaye yatırımlarının önemi artmıştır. Ülkeler yabancı sermayeyi ülkelerine çekebilmek ve bu yatırımlardan pay alabilmek için vergi politikalarında yaptıkları düzenlemeler ile vergilemede rekabetin içine girmişlerdir. Ayrıca küreselleşmenin etkisiyle vergi yapısı ve politikasında yapılan dönüşümler ülkeden ülkeye değişmektedir. Çalışmada küresel vergi rekabeti olgusu, yabancı sermayeyi çekmek için uygulanan vergi yasalarındaki düzenlemeler ile yapılan teşvikler, vergi rekabeti kullanım araçları ve ekonomik büyüme üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileri açısından incelenmiştir. Bunun dışında, hem Avrupa Birliği ve OECD Ülkeleri hem de Türkiye açısından bu konular ele alınmış ve vergi rekabeti kapsamında yabancı sermaye yatırımları-ekonomik büyüme ilişkisi üzerinde durulmuştur. Çalışma sonucuna göre vergi rekabeti kapsamında vergi oranlarının indirilmesi yabancı sermaye yatırım girişlerini arttırmakta ve bu artışların da ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilemektedir. Ancak, ülkeler haksız vergi rekabeti uygulamaları sonucu vergi yükü ve vergi yapısında oluşan değişiklikler nedeniyle bazı ekonomilerin olumsuz yönde etkilendiğini söylemek mümkündür. Diğer taraftan da yabancı sermaye yatırımlarını çekmek için vergisel dönüşümlerin daha global bazda gerçekleştirilmesi ve tüm ülkelerde teşvik için gerekli düzenlemelerin aynı şekilde yapılması gerekmektedir. Globalization, Tax Competition, Economic Growth Global Tax Competition and The Effects on Economic Growth İn this study, the tax competition in globalized economies and examines its impact on economic growth. The capital with globalization has become more mobile and increased the importance of foreign investment in the world. Countries entered into the competition for the foreign capital and tax policies in order to receive a share of these investments and taxation arrangements. In addition to the effects of globalization transforms the tax structure and policies vary from country to country. In this study the fact of global tax competition, to attract foreign investment incentives with regulations applicable tax laws and tax competition in the use of tools and the positive or negative effects on economic growth were examined. Within the scope of these tax competititon in the European Union, OECD countries and Turkey was discussed on the relationship between foreign direct investment and economic growth. The study concluded within the scope of tax competition by increasing tax rates inflows investment of foreign capital and positive effect on economic growth. However, it is possible to say that some of the changes affected negatively the countries an unfair tax competition and tax structure of the tax burden as a result of application of economies. On the other hand it is necessary to attract foreign capital investments of realization of tax transformation on a global basis in all countries.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Maliye Politikası; Maliye, Kamu; Rekabet, Uluslararası; Türkiye; Vegi Yükü; Vergi Yönetimi ve Usulü; Vergilendirme