Popüler televizyon yarışmalarının gündelik hayata yansıması - Kayalı, Ece (My University, 2018)
Günümüzde televizyon insanların hayatında önemli yeri olan bir kitle iletişim aracıdır. Kişilerin gündelik hayatlarındaki tercihlerinde televizyonda yer alan yarışma programlarının etkisi oldukça fazladır. Survivor, İşte Benim Stilim gibi yarışma programındaki karakterler gündemi ve insanları etkileyebilmektedir. Bu araştırmanın amacı popüler televizyon yarışmalarının gündelik hayata yansımasını araştırmaktır. Bu amaçla İstanbul ilindeki; İhsan Mermerci Anadolu Lisesi, Şair Abay Konanbay Lisesi ve Beşiktaş Anadolu Lisesi’ndeki 204 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS 22 programına girilerek değerlendirilmiştir. Televizyon yarışma programlarının gündelik yaşama yansımalarının bazı etkilerinin gençler üzerinde görüldüğü sonucuma ulaşılmıştır.

Today, TV is a medium of mass communication that has an important place in people's lives. In TVs, the preferences of people in their everyday life can be influenced by the competition programmes. The characters in the contest programs can influence the news and the people like Survivor and İşte Benim Stilim.The aim of this research is to investigate the daily reflections of popular television contests.For this purpose; the questionnaires were applied to 204 students in İhsan Mermerci Anadolu High School, Şair Abay Konanbay High School, and Beşiktaş Anadolu High School. The questionnaires were evaluated by SPSS 22 program. As a result, some of the effects of TV contest programmes' reflection on daily life were detected on young people.
Keywords: competition; competition programmes; contest; culture; Etkisi; Influence; İşte Benim Stilim; Kitle iletişim araçları; kültür; Mass media; popular culture; popüler kültür; Reality Show; rekabet Survivor; Social aspects; Sosyal yönler; Survivor; television; television contests; televizyon; televizyon yarışmaları; Turkey; Türkiye; yarışma; yarışma programları